Inhoudsopgave

7 tips voor een goed beveiligde wordpress website en waarom het noodzakelijk is

Inhoudsopgave

7 tips voor een goed beveiligde WordPress website en waarom het noodzakelijk is

In een wereld waarin we steeds meer online doen, van shoppen tot bankieren, is de beveiliging van websites belangrijker dan ooit. Dit geldt zeker ook voor jouw WordPress website. Misschien denk je: “Mijn site is maar klein, wie zou die nou willen hacken?” Maar de realiteit is dat cybercriminelen geen onderscheid maken tussen groot en klein. Elke website is een potentieel doelwit. Daarom is het essentieel om je bewust te worden van de risico’s en de noodzakelijke stappen te ondernemen om je website te beveiligen.

Het belang van websitebeveiliging

Een gehackte website kan enorme schade aanrichten, niet alleen aan de site zelf maar ook aan je reputatie. Stel je voor dat je bezoekers ongewenste advertenties te zien krijgen, of erger nog, dat hun persoonlijke gegevens worden gestolen. Dit kan leiden tot verlies van vertrouwen en klanten, en in sommige gevallen zelfs tot juridische problemen.

1. SSL certificaat: de eerste verdedigingslinie

Een SSL certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de server en de browser van je bezoeker. Dit is cruciaal voor de bescherming van gevoelige informatie en een must-have voor elke website, niet alleen webshops. Bovendien geeft een SSL certificaat bezoekers een gevoel van veiligheid en kan het je SEO ranking positief beïnvloeden.

SSL test

Zeker weten of je website SSL beveiligd is? Met een SSL test kun je dit snel en eenvoudig testen. Qualys SSL Labs biedt zo een test aan:

Doe direct de SSL test

Qualys SSL Labs geeft je SSL-certificaat een score:

A+ of A
B
C t/m F

A+ of A score? Prima! Het SSL-certificaat beveiligt de verbinding van je website.
B score? Dan zit je in de gevarenzone.
C t/m F score? Onderneem direct actie, want de verbinding is nauwelijks of zelfs helemaal niet beveiligd.

Hoe veilig is jouw wordpress website - start vandaag nog met ssl

2. Up-to-date blijven: een continu proces

WordPress is een fantastisch platform, maar het vereist wel onderhoud. Plugins en thema’s die niet up-to-date zijn, vormen een beveiligingsrisico. Hackers zijn constant op zoek naar kwetsbaarheden in verouderde software. Regelmatig je WordPress site, thema’s en plugins updaten is daarom essentieel.

3. Kies voor betrouwbare hosting

Niet alle hostingproviders zijn gelijk. Een goede hostingprovider biedt niet alleen uitstekende prestaties en ondersteuning, maar ook sterke beveiligingsmaatregelen. Dit kan variëren van firewalls en malware-scans tot regelmatige back-ups.

Zelf werken we met een dedicated server waar alleen onze klanten websites op gehost worden en dit is niet voor niets. Een dedicated server biedt namelijk aanzienlijke veiligheidsvoordelen ten opzichte van een shared server, vooral bij goedkopere hostingopties.

Op een shared server deel je de serverbronnen met andere websites, wat betekent dat jouw site potentieel kwetsbaar is voor bedreigingen die gericht zijn op een andere site op dezelfde server. Als een van de websites op een shared server wordt gecompromitteerd, kan dit een domino-effect hebben en ook jouw website in gevaar brengen.

Met een dedicated server heb je daarentegen de volledige controle over de serveromgeving. Dit betekent dat je niet alleen de software en applicaties kunt kiezen die op de server draaien, maar ook de beveiligingsmaatregelen kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Bovendien, omdat je de enige bent die de server gebruikt, zijn de risico’s van cross-site contaminatie aanzienlijk verminderd. Dit maakt een dedicated server een veiligere keuze voor bedrijven en websites die hoge prioriteit geven aan veiligheid en betrouwbaarheid.

Hoe veilig is jouw wordpress website - kies voor een veilige hosting

4. Sterke wachtwoorden en gebruikersnamen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het belang van sterke wachtwoorden en unieke gebruikersnamen kan niet genoeg worden benadrukt. Vermijd eenvoudige en voor de hand liggende wachtwoorden en gebruikersnamen zoals ‘admin’. Maak gebruik van wachtwoordmanagers (zoals LastPass) om sterke, unieke wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan.

5. Beveiligingsplugins: een extra laag bescherming

Er zijn diverse WordPress plugins beschikbaar die je website kunnen helpen beschermen tegen hackers, malware en andere bedreigingen. Deze plugins bieden functies zoals firewalls, inlogbeveiliging, en scans op kwetsbaarheden. Wij raden Defender Pro aan van WPMUdev, deze gebruiken we ook zelf voor onze eigen klanten en biedt veel mogelijkheden om je website extra te beveiligen.

6. Back-ups: je vangnet

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan er altijd iets misgaan. Een regelmatige back-up van je website is daarom onmisbaar. Mocht je site toch gehackt worden, dan kun je altijd terugvallen op een recente back-up om de schade te beperken.

Hoe veilig is jouw wordpress website - zorg voor een back-up voor noodgevallen

7. Beperk loginpogingen

Een effectieve manier om brute force-aanvallen te voorkomen, is door het aantal mislukte loginpogingen te beperken. Door een limiet in te stellen op hoe vaak iemand kan proberen in te loggen binnen een bepaalde tijd, verminder je de kans dat hackers via brute force-methoden toegang krijgen tot je website.

Er zijn verschillende plugins beschikbaar die deze functionaliteit bieden, waardoor het eenvoudiger wordt om je WordPress website tegen dergelijke aanvallen te beschermen. Defender Pro van WPMUdev biedt deze optie ook.

Bewustwording is de sleutel

Het beveiligen van je WordPress website lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is essentieel voor de bescherming van je online aanwezigheid. Door bovenstaande stappen te volgen, kun je een groot deel van de risico’s verminderen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren en proactief te handelen om je website te beschermen.

In een tijd waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van websitebeveiliging. Door te investeren in de beveiliging van je website, bescherm je niet alleen je eigen gegevens, maar ook die van je bezoekers. En dat is een verantwoordelijkheid die we allemaal serieus moeten nemen.

Tot slot

Het beveiligen van je WordPress website is geen eenmalige taak, maar een continu proces. Door regelmatig aandacht te besteden aan de beveiliging van je site, kun je veelvoorkomende bedreigingen voorblijven en een veilige omgeving voor jezelf en je bezoekers creëren.

Neem de tijd om je website te beveiligen; het is een investering die zichzelf terugbetaalt in gemoedsrust en het vertrouwen van je klanten.

Delen
Delen
Delen
Delen
WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Alles wat je moet weten over de Google Medic update

De Google Medic update

De Google Medic update, uitgebracht in augustus 2018 en was een belangrijke algoritme-update die de rankings van websites verlaagde die scoorden op “Your Money or

Bekijk artikel
Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start