Website aanmelden bij Google

WhatsApp
Facebook
X
LinkedIn
E-mail

Inhoudsopgave

Als je wilt dat mensen jouw website kunnen vinden, moet je je website aanmelden bij Google. Door dit te doen, zal Google je site sneller indexeren en opnemen in de zoekresultaten. Het indienen van je website is eenvoudig en duurt slechts een paar minuten. In dit artikel omschrijven we onder andere het belang om je website in Google te krijgen, De voordelen hiervan en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het belang om je website in Google te krijgen

Zoals je zelf wellicht ook weet is Google de populairste zoekmachine. Deze verwerkt namelijk meer dan drie miljard zoekopdrachten per dag.

Dat zijn veel potentiële bezoekers die je zomaar zou kunnen missen wanneer je website niet is geïndexeerd door Google. Eenmaal geïndexeerd kan je dankzij Google, duizenden gratis bezoekers per maand op je website ontvangen. Op voorwaarde deze goed geoptimaliseerd zijn en hoog in de ranking scoren. Maar zelfs met een website die nog niet is geoptimaliseerd kun je toch al gratis bezoekers verkrijgen.

Laten we eerlijk zijn, nu je een prachtige website hebt laten bouwen wil je natuurlijk ook dat deze in Google komt te staan. Hoewel Google uiteindelijk een website automatisch detecteert kan dit vaak lang duren. Het beste kun je dus zelf of je websiteontwikkelaar je website laten aanmelden bij Google.

Enkele voordelen van het indienen van je website bij Google:

Je website aanmelden bij Google heeft twee belangrijke voordelen:

Verhoogde zichtbaarheid: Deze is voor de hand liggend, maar wanneer je je website indient bij Google, vergroot je dus de kans om in relevante zoekresultaten te verschijnen. Dat betekent dat meer mensen je site zullen vinden en bezoeken.

Betere organisatie: het indienen van een sitemap helpt Google de structuur van uw website te begrijpen en de pagina’s effectiever te indexeren.

Website aanmelden bij Google en Bing met SmarCrawl

Methode 1: Vermeld je website op andere websites of social media

Wanneer je nieuwe website net online staat is het voor Google lastig om deze te detecteren. Echter wanneer jij een aantal links ernaartoe toevoegt op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of LinkedIn help je Google om je website sneller en makkelijker te detecteren. Het is echter zeker niet de snelste methode.

Overigens is het wel altijd aan te raden om op je social media een link naar je website te plaatsen. Dit geeft je bezoekers ook een extra ingang om je website te bezoeken.

WordPress website aanmelden bij Google en Bing

Methode 2: Je website aanmelden bij Google met Google Search Console (AANBEVOLEN)

Je website aanmelden bij Google via de Google Search Console is de beste manier. Met Google Search Console kun je namelijk niet alleen je website aanmelden, maar ook meteen een sitemap toevoegen, je pagina’s monitoren of ze geïndexeerd zijn of juist waarom niet. Je kan zelfs zien op welke zoektermen je website later gevonden wordt.

Stap 1: Maak een Google account aan of log in op je Google account.

Om een Google Search account te gebruiken heb je een Google account nodig. Deze kun je hier aanmaken:

Google account aanmaken

Heb je al een G-mail adres of Google account dan kun je deze inloggegevens gebruiken om toegang te krijgen tot Google Search Console.

Stap 2: Google Search Console openen

Als je eenmaal een Google Account hebt aangemaakt kun je naar de Google Search Console gaan:

Naar Google Search Console

Indien nodig log je hier nogmaals in met de inlogggegeves van je Google Account.

Stap 3: Een Property (website) toevoegen

Linksboven selecteer je “property toevoegen” mits je niet al een popup krijgt met “type property selecteren”.

Vul nu je volledige url in onder URL-voorvoegsel. bijvoorbeeld in ons geval https://webbuddies.nl.

Let op gebruik je een domeinnaam met www ervoor zorg dat je deze hier dan ook invoert.

Stap 4: Bewijzen dat jij de eigenaar bent van je website

Nu moet je bewijzen dat je eigenaar bent van je website. Dit kun je doen met een HTML-bestand, HTML-tag, Google Analytics, Google Tag Manager of via de Domeinnaamprovider (DNS).

Heb je geen WordPress website? Dan is het makkelijkste om het HTML bestand via FTP te uploaden naar je server. Wanneer je een WordPress website hebt, is het nog makkelijker.

Installeer eerst op je website de plugin SmartCrawl van WPMUdev.

Vervolgens ga je naar SmartCrawl > Instellingen

Scroll onder de algemene instellingen naar beneden. Je zult op een gegeven moment zoekmachines en Google verificatie zien staan. Hier plak je de metatag die je kunt kopiëren vanuit Google Search Console.

Als je alles hebt opgeslagen ga je terug naar de Google Search Console. Klik op verifiëren. Als alles goed is gegaan ben je nu een geverifieerd eigenaar.

Stap 5: Sitemap toevoegen

Je hebt je website nu in elk geval alvast aangemeld bij Google. Maar we gaan nog een stapje verder. We gaan namelijk ook meteen een sitemap indienen. Door deze toe te voegen geef je Google meteen een volledig overzicht van je website structuur en alle pagina’s, berichten en producten die je graag wilt laten indexeren.

In de Google Search Console selecteer je aan de linkerkant “Sitemaps”.

Nu voeg je onder het kopje “Een nieuwe sitemap toevoegen” het laatste gedeelte van de url toe. Maak je gebruik van onze aanbevolen plugin dan is dit sitemap.xml, maak je gebruik van Yoast of de standaard WordPress sitemap? Controleer dan altijd wat de juiste URL is.

Video: Website aanmelden bij Google in combinatie met SmartCrawl plugin

En dat is het wel zo een beetje. Je website is nu aangemeld en klaar om geïndexeerd te worden door Google. Hou er evengoed rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat je website volledig geïndexeerd is.

Nog een extra tip, hoewel Bing een stuk minder wordt gebruikt dan Google kan het slim zijn om je website hier ook aan te melden. Wanneer je naar Bing webmasters gaat kun je makkelijk en snel aan de slag. Klik letterlijk op “aan de slag” en meld je aan met het Google account waarmee je ook je website hebt aangemeld. Je kan dan met een klik je website aanmelden door deze te importeren vanuit Google.

Aanbevolen handleidingen

WordPress e-mails komen niet aan?

We lezen het steeds vaker, mensen met een website of webshop waarbij een ingevuld contactformulier of de bevestiging van de

Mollie integreren in webshop

Mollie de online payment provider voor jouw webshop in Nederland en ver daarbuiten. Het is ook een cruciaal onderdeel voor

Header en footer navigatie

Hoe effectief zijn jouw header en footer op je website? Het zijn twee onderdelen waarvan we al snel denken dat

Een contactformulier maken voor je website

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om je bezoekers in staat te stellen om contact met jou op

Redirects

bent op zoek naar een specifiek product of stukje informatie. Eindelijk! Je ziet iets in de Google zoekmachine voorbij komen

Klaar voor de volgende stap in jouw bedrijf?

Of je nu een gloednieuwe website nodig hebt, je online marketing een boost wil geven, of je merk wil laten stralen, wij staan voor je klaar.

Laten we samen jouw online succes vormgeven. Plan nu jouw vrijblijvend adviesgesprek. We luisteren naar je wensen, delen onze ideeën en wie weet gaan we binnenkort voor jou aan de slag.

Handleidingen en tutorials - branding

4,9/5 Google reviews

Aan de slag met webdesign - online marketing en branding

Vrijblijvend kennismaken?

Benieuwd of we ook jou kunnen helpen? Plan een gratis adviesgesprek in!