Inhoudsopgave

off page SEO

Inhoudsopgave

Off page SEO

Off-page SEO, wat ook wel eens off-site SEO wordt genoemd is een belangrijk onderdeel bij het optimaliseren van je website voor de zichtbaarheid van zoekmachines zoals Google. In tegenstelling tot de on-page SEO worden deze optimalisaties buiten de website ondernomen.

Let er wel op dat je een sterke website moet hebben om succesvol off-page SEO te kunnen uitvoeren.

Off-page SEO optimalisatie omvat dus diverse strategieën om de kans te vergroten dat een website hoger scoort op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s). De belangrijkste onderdelen op zijn voornamelijk:

  • Linkbuilding
  • Social media

Het voordeel van Off page SEO

Bij deze vorm van zoekmachine optimalisatie wordt er dus gewerkt aan de mogelijkheden buiten de website. Linkbuilding is hierin de grootste en zwaarste factor. Om het voordeel te begrijpen van off-page SEO moeten we helemaal terug naar het begin van Google.

Toen Google net bestond (en toen nog BackRub heette) was de manier van ranken in de zoekmachine heel simpel. Hoe meer backlinks (links van andere websites naar jouw website) een website had, hoe hoger de autoriteit was volgens Google, hoe hoger je stond.

Het was toen dus een kwestie van links verzamelen om bovenaan in Google te staan. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer zo makkelijk en worden er honderden andere factoren meegenomen. Een website met de meeste backlinks hoeft namelijk niet per se het beste antwoord te bevatten waar de bezoeker naar op zoek was.

Hoewel we nu al vele jaren verder zijn en Google verder kijkt dan naar alleen backlinks is het goed om je te realiseren dat backlinks de fundering waren voor Google. Zo is het op dit moment nog steeds een grote en belangrijke factor binnen Google die meegenomen wordt.

Off page seo - linkbuilding voordeel
Bron: https://moz.com/learn/seo/off-site-seo

Ga je aan de slag met backlinks, dan kan het zeker waardevol zijn voor de positie van je website binnen de zoekmachines.

Linkbuilding

Linkbuilding is eigenlijk niets anders dan het verzamelen van backlinks. Backlinks zijn links van andere websites, social media accounts of mensen die naar jouw website of een specifieke pagina op je website verwijzen.

Hoe meer autoriteit hoe hoger de Domain Authority van een website is. Dit is een kwaliteitsscore berekend op basis van meerdere factoren inclusief het aantal en de kwaliteit van verwijzende domeinen van een website en het backlink profiel.

Krijg jij dus een backlink van een website met een hoge domein autoriteit, dan heeft dit een positieve invloed op je ranking en autoriteit. Daarom wordt er ook aangeraden om vooral te kijken naar de kwaliteit en niet naar kwantiteit.

Off-page SEO backlinks

Soorten linkbuilding

Linkbuilding kan je op diverse manieren toepassen. Zoek altijd een balans van wat bij jou past en ga hier actief mee aan de slag.

Backlinks zelf toevoegen

De eerste manier is backlinks zelf toevoegen. Hier ga je zelf links naar je website toevoegen. Denk hierbij aan bedrijfsgidsen, social media profielen, blog en forum reacties. Helaas zijn deze vanuit een SEO perspectief minder waard omdat je ze zelf kunt aanmaken. Desondanks, zeker doen! Elke link is er één, en uiteindelijk gaat het om een sterk linkprofiel waar deze ook zeker van waarde zijn.

Backlinks vragen

Backlinks vragen, het is de meest gebruikte manier van linkbuilding. Hierbij ga je andere websites benaderen met vraag of zij naar jouw website, pagina of artikel willen linken. Het is tegelijkertijd de meest moeilijke manier. Het kost veel tijd om goede websites te vinden en te benaderen, daarnaast heb je geen enkele garantie of iemand naar je website gaat linken.

Backlinks verdienen

De natuurlijkste manier van linkbuilding is backlinks verdienen. Dit kun je doen door uitgebreide en vooral nuttige content te publiceren. Ook dit is een lastige manier, er zijn al zoveel websites met zoveel content dat het soms lastig is om je te onderscheiden. Lukt dit echter wel door je content uniek te maken met bijvoorbeeld infographics, video’s, afbeeldingen en weetjes? Dan heb je kans dat er veel interessante backlinks naar je artikel geplaatst worden.

backlinks kopen of ruilen

Tot slot hebben we nog een veelgebruikte mogelijkheid, namelijk backlinks kopen of ruilen. Denk bijvoorbeeld aan een backlink toe te voegen op diverse startpagina’s. Vroeger was dit de manier om snel hoog te scoren. Door het veranderende algoritme bij Google is het natuurlijk een stuk minder makkelijk, maar toch zien we vaak veel backlinks van deze soort bij websites die in de top 10 voorkomen. Zelf raad ik aan om nooit zomaar bulk backlinks te kopen. Grote kans dat dit spam URL’s zijn, die een negatieve impact kunnen hebben op je website.

Off page SEO - social media

Social media

Een andere vorm van off-page SEO is social media. Dit is wel in kleinere mate, want Google heeft nooit bevestigd dat ze daadwerkelijk rekening houden met social media.

Echter worden wel de recensies van een Facebookpagina getoond binnen je Google Mijn Bedrijf profiel. Dus ergens neemt Google hier wel iets van mee. En je artikelen en website extra promoten met een extra link vanuit je social media profielen is nooit verkeerd.

Een ander groot voordeel van social media is dat je nieuwe doelgroepen kan bereiken. Mensen die interesse hebben zullen je website bezoeken. Een blog die je deelt op je social media waar mensen geïnteresseerd zijn kunnen zo bij jou terecht komen. Kortom, het is een goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen.

Indirect kan het ook zorgen voor extra backlinks doordat mensen zo blij waren met jouw informatie dat ze naar je website linken.

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start