Stel je voor: je zit lekker aan je bureau, net een nieuwe kop thee ingeschonken, en ping! daar is weer zo’n LinkedIn-bericht van iemand die je een dienst wil verkopen. Je zucht, klikt het weg, en denkt: “Wie trapt daar nou nog in?”
Toch? Maar wacht even… Wat als outbound marketing, want daar hebben we het over, stiekem toch meer voor je kan betekenen dan je denkt?
En belangrijker: wat is outbound marketing nou precies, en hoe kun je het slim inzetten zonder je klanten te irriteren?
In deze blog gaan we dieper in op outbound marketing. We leggen uit wat het is, hoe het verschilt van inbound marketing, waarom het een slechte oudbollige naam heeft, en hoe jij het wel in combinatie met je huidige marketing kunt inzetten voor jouw bedrijf.
Wat is outbound marketing? (Outbound betekenis)
Laten we bij het begin beginnen: wat betekent outbound marketing eigenlijk? Simpel gezegd is het de verzamelnaam voor alle marketingactiviteiten waarbij jij als bedrijf het initiatief neemt om je boodschap actief naar buiten te brengen.
Denk aan koude acquisitie, advertenties op radio of tv, direct mailings, telemarketing, en ja, ook die LinkedIn-berichten van personen die zich niet eens in je netwerk bevinden..
Outbound marketing draait om zenden. Jij zoekt je (potentiële) klant op, in plaats van te wachten tot ze jou vinden. Het tegenovergestelde dus van inbound marketing, waarbij je klanten aantrekt door waardevolle content te delen en gevonden te worden via bijvoorbeeld Google.
Een paar bekende voorbeelden van outbound marketing:
- Telefoontjes naar potentiële klanten (cold calling)
- E-mailcampagnes naar een aangekochte lijst (een zeer grijs gebied tegenwoordig, zeker met de AVG wetgeving)
- Advertenties op social media, radio, tv of in de krant
- Direct mail (fysieke post)
Outbound marketing wordt vaak ingezet in zowel B2B (business-to-business) als B2C (business-to-consumer) omgevingen. In B2B is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om gericht bedrijven te benaderen met een aanbod, terwijl je in B2C vaker denkt aan advertenties en direct mail.

Verschil tussen inbound & outbound marketing
Inbound, outbound… het klinkt bijna als een vliegveld, maar het zijn echt twee totaal verschillende benaderingen van marketing. Even kort op een rijtje:
Outbound marketing
- Jij neemt het initiatief en zoekt de klant op
Denk aan: advertenties, cold calling, direct mail - Gericht op snelle zichtbaarheid en directe actie
- Vaak wat ‘harder’ en directer van toon
Inbound marketing
- Je trekt klanten aan door waardevolle content te delen
Denk aan: blogs, SEO, social media, e-books, webinars - Gericht op het opbouwen van een relatie en vertrouwen
- Vooral gericht op de lange termijn
Outbound marketing vs inbound marketing is dus vooral een kwestie van duwen versus aantrekken. Waar outbound draait om direct contact of verkopen, richt inbound zich op het opbouwen van een band en het ‘gevonden worden’.
Beide strategieën hebben hun voor- en nadelen, en je zou het niet verwachten maar ze kunnen elkaar juist heel goed aanvullen.
Waarom is outbound marketing niet populair?
Laten we eerlijk zijn: outbound marketing heeft niet de beste reputatie. Veel mensen denken bij outbound marketing aan opdringerige verkopers, spammerige e-mails en ongewenste telefoontjes tijdens het avondeten, waar ik er laatst nog eentje van had.
Niet echt het soort marketing waar je als ondernemer warm van wordt, toch?
Hoe komt dat? Een paar redenen:
- Het voelt opdringerig: Niemand zit te wachten op een telefoontje van een onbekende die iets wil verkopen.
- Het is vaak duurder: Denk aan advertentiekosten, het inkopen van e-maillijsten, of het inhuren van een callcenter.
- Het levert niet altijd direct iets op: Veel mensen klikken je advertentie weg of gooien je mailing ongeopend in de prullenbak.
- Het past niet bij iedereen: Zeker als je introvert bent of niet houdt van ‘pushen’, voelt outbound marketing al snel ongemakkelijk.
En toch… wij richten ons meestal op inbound marketing, maar outbound marketing is niet per definitie slecht of ouderwets.
Het draait eigenlijk allemaal om hoe je het inzet. Je kunt outbound marketing namelijk ook persoonlijk, relevant en zelfs sympathiek maken. Moeilijk te geloven toch?
Kan outbound marketing je inbound marketing strategie versterken?
Nu wordt het interessant. Want hoewel outbound marketing vaak wordt weggezet als ‘ouderwets’, kan het juist een krachtige aanvulling zijn op je inbound strategie. Hoe dan? Nou, stel je voor:
Je hebt een prachtige website, je blogt regelmatig, je SEO is on point en je social media loopt lekker. Maar… het duurt even voordat mensen je vinden. Zeker als je net begint, kan het maanden tot zelfs 2 jaar duren voordat je organisch verkeer op gang komt (ook afhankelijk van hoe actief je bent met je marketing natuurlijk). Hier komt outbound marketing om de hoek kijken.
Outbound marketing kan je bereik versnellen. Door actief je boodschap te verspreiden, kun je snel nieuwe mensen bereiken. Denk aan een LinkedIn-campagne om je nieuwste e-book te promoten, of een directe mail naar bedrijven die je graag als klant zou willen.
En het mooiste: outbound marketing kan je inbound marketing versterken. Bijvoorbeeld:
- Je gebruikt outbound om mensen naar je waardevolle content te leiden (denk aan een direct mailing naar je waardevolste lead magnet die mensen waardevolle tips geeft).
- Je nodigt potentiële klanten uit voor een gratis webinar dat je via advertenties promoot.
- Je combineert persoonlijke outreach met relevante content, zodat je niet alleen ‘zendt’, maar ook waarde biedt.
Zo wordt outbound marketing geen irritante onderbreking, maar een slimme investering om te groeien.

5 manieren om outbound marketing te gebruiken voor jouw bedrijf
Oké, tijd voor actie! Hoe kun je outbound marketing inzetten zonder dat je overkomt als een gladde verkoper? Hier zijn vijf praktische manieren, speciaal voor kleine ondernemers en introverte types (ja, ook voor jou!):
1. Persoonlijke LinkedIn-berichten (maar dan écht persoonlijk)
Stuur geen standaard “Hallo, mag ik je iets verkopen?”-bericht, maar neem de tijd om je in de ander te verdiepen. Reageer op een post, geef een compliment, en maak het gesprek relevant. Mensen prikken zo door massaberichten heen, maar waarderen oprechte interesse.
2. Gerichte e-mailcampagnes
Gebruik e-mail niet om te spammen, maar om waarde te bieden. Stuur bijvoorbeeld een korte, persoonlijke mail naar bedrijven waarvan je denkt dat je écht iets voor ze kunt betekenen. Voeg een link toe naar een relevante blog of een gratis quickscan.
Zo bieden wij bij mailings een vrijblijvend adviesgesprek aan waarbij we veel waardevolle tips geven.
3. YouTube-advertentie: zichtbaar op het juiste moment
Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om te adverteren op YouTube. Met een korte, pakkende video kun je jouw boodschap precies laten zien aan mensen die geïnteresseerd zijn in jouw dienst of product.
Denk aan een introductievideo waarin je laat zien wie je bent en wat je oplost voor je klant. Je kunt heel gericht targeten op locatie, interesses of zelfs op zoekwoorden.
Zo verschijnt jouw advertentie bijvoorbeeld vóór een video die relevant is voor jouw doelgroep. En het mooie: je betaalt vaak alleen als iemand 30 seconde of langer kijkt, interactie heeft met je video of bij bumper ads per 1.000 weergaven van de video.
Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe klanten, zonder dat je zelf hoeft te bellen of mailen.
4. Retargeting advertenties
Hebben mensen je website bezocht, maar nog niets gedaan? Met retargeting kun je ze opnieuw bereiken via social media of Google Ads. Zo blijf je top-of-mind, zonder opdringerig te zijn.
5. Direct mail met een twist
Een kaartje of klein cadeautje per post valt op tussen alle digitale ruis. Stuur bijvoorbeeld een handgeschreven kaartje naar een potentiële klant met een persoonlijke boodschap. Wedden dat je opvalt?
Outbound marketing: de valkuilen (en hoe je ze ontwijkt)
Tot slot nog even dit: outbound marketing werkt alleen als je het slim en respectvol inzet. Een paar valkuilen om te vermijden:
- Te veel pushen: Niemand houdt van opdringerigheid. Houd het persoonlijk en relevant.
- Geen opvolging: Stuur je een bericht? Zorg dan dat je opvolgt als iemand (niet) reageert.
- Vergeten te meten: Houd bij wat werkt en wat niet. Zo voorkom je dat je tijd en geld verspilt.
- Niet luisteren: Outbound is geen eenrichtingsverkeer. Luister naar je (potentiële) klant en speel in op hun behoeften.

Outbound marketing is springlevend en zeker niet ouderwets of slecht (als je het goed doet)
Outbound marketing is misschien niet de hipste methode in marketingland, maar onderschat de kracht niet.
Zeker als je net begint of wilt groeien, kan outbound marketing je helpen om nieuwe klanten te bereiken en je merk onder de aandacht te brengen. Combineer het met inbound marketing voor het beste resultaat: snel bereik én duurzame relaties.
Dus: durf te zenden, maar doe het slim. Maak het persoonlijk, relevant en meetbaar. En onthoud: outbound marketing hoeft geen onpersoonlijke erte zijn, het kan juist een warme manier van acquisitie zijn waarmee je nieuwe klanten welkom heet.