Een sitemap is een lijst met alle belangrijke pagina’s van je website. Bij de start van een project kan dit gebruikt worden om je website te plannen. Wanneer het om een bestaande website gaat kan het handig zijn om erachter te komen welke pagina’s er zijn aangemaakt voor de website.
Daarnaast heb je ook een speciale opmaak van een sitemap die gebruikt kan worden voor Google. Wanneer je deze sitemap bij Google indient maak je het voor Google makkelijker om je website te indexeren. Een aanrader, zeker als je website nieuw is.
De voordelen van een sitemap
Een sitemap is dus een bestand waarin alle belangrijke pagina’s, categorieën, producten en posts van je website in zijn opgenomen. Hiermee kun je Google en andere zoekmachines informeren over de structuur van je website.
Google en ook andere zoekmachines lezen dit bestand uit om zo op een effectieve manier je website te crawlen. Crawlen is noodzakelijk om je website te laten indexeren bij de zoekmachines. Hoe gestructureerder dit gebeurt, hoe sneller je website in de zoekmachines tevoorschijn komt.
Behalve aangeven bij Google welke pagina’s, categorieën, producten en posts bestaan op je website kan een sitemap nog meer. Eenmaal ingediend bij bijvoorbeeld Google zal een sitemap ook nieuwe inhoud detecteren.
Stel je schrijft elke week een nieuwsbericht, dan zal deze dankzij de sitemap rechtstreeks bij Google terechtkomen, waardoor ze deze ook sneller kunnen indexeren.
Daarnaast is een sitemap ook zeer geschikt voor meer verborgen pagina’s die vooral gerealiseerd zijn als landingspagina. Een landingspagina komt niet altijd in een hoofdmenu of footer te staan. Dankzij de sitemap laat je Google wel weten dat deze pagina bestaat.
Een sitemap maken
Een sitemap is eenvoudig gezegd, dus een lijst met pagina’s die zich op je website bevinden. Wil je het gebruiken om de pagina’s van een bestaande website in kaart te brengen? Dan kun je een tool gebruiken zoals XML Sitemaps.com.
Voor een nieuwe structuur te maken als je je website gaat maken kun je een sitemap ook eenvoudig uittekenen, in een teksteditor typen of speciale software hiervoor gebruiken.
Wil je echter gebruik maken van een XML-sitemap op je website, die je ook kunt gebruiken voor Google en andere zoekmachines? In dat geval kun je het beste voor je WordPress website een plug-in gebruiken. Zelf maken we gebruiken van SmartCrawl. Maar je kunt ook kiezen voor Rankmath of de bekende Yoast SEO plug-in.