Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

StoryBrand: de klant als held

Het draait in marketing altijd om jouw klanten en niet om jou. Het StoryBrand framework van Donald Miller biedt een krachtige manier om dit te doen door je klant als de held van het verhaal te positioneren.

In dit artikel kijken we hoe je de StoryBrand principes kunt toepassen om jouw marketingboodschappen te verbeteren en je klanten te bereiken.

De klant als held

Waarom de klant als held zien?

Het is verleidelijk om je merk als de held te positioneren, maar de echte held in je verhaal moet je klant zijn. Door je klant als held te zien, kun je je marketingboodschappen beter afstemmen op hun behoeften en uitdagingen. Dit zorgt voor een sterkere connectie en meer betrokkenheid.

Voorbeeld

Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat fitnessapparatuur verkoopt. In plaats van te focussen op hoe geweldig je apparatuur is, richt je je op de klant die zijn fitnessdoelen wil bereiken. Jouw merk is de gids die hen helpt deze doelen te bereiken met behulp van jouw apparatuur.

Identificeer het probleem

Het belang van het identificeren van klantproblemen

Om je klanten effectief te kunnen helpen, moet je eerst begrijpen welke problemen ze ervaren. Dit kunnen externe, interne of filosofische problemen zijn. Door deze problemen duidelijk te definiëren, kun je je marketingboodschap verfijnen en relevanter maken.

Externe problemen: Dit zijn de tastbare, concrete problemen die je klant ervaart. Denk aan dingen zoals een kapotte auto, een verstopte afvoer of een softwareprogramma dat niet werkt. Het zijn de problemen die direct zichtbaar zijn en vaak de aanleiding vormen voor een klant om op zoek te gaan naar een oplossing.

Interne problemen: Dit zijn de emotionele of psychologische problemen die voortkomen uit de externe problemen. Bijvoorbeeld, als iemand een kapotte auto heeft (externe probleem), kan dit leiden tot gevoelens van frustratie of stress (interne probleem). Interne problemen zijn vaak de echte drijfveren achter de aankoopbeslissingen van klanten, omdat ze de emotionele impact van de externe problemen weerspiegelen.

Filosofische problemen: Dit zijn de grotere, morele of ethische kwesties die spelen. Ze gaan over wat juist of eerlijk is. Bijvoorbeeld, iemand kan het onrechtvaardig vinden dat een bepaald product zo duur is of dat een dienst niet toegankelijk is voor iedereen.

Hoe je dit kunt doen

Gebruik klantonderzoeken en feedback om de pijnpunten van je klanten te identificeren. Vraag hen naar hun uitdagingen en doelen. Analyseer deze gegevens om inzicht te krijgen in de problemen die je klanten ervaren.

Bied een plan

Het creëren van een duidelijk plan

Klanten willen weten hoe ze hun problemen kunnen oplossen. Door een eenvoudig, stapsgewijs plan te bieden, kun je hen laten zien hoe jouw product of dienst hen kan helpen. Dit geeft hen vertrouwen en maakt de kans groter dat ze voor jouw oplossing kiezen.

Tips voor het creëren van een plan

 • Maak een infographic die de stappen uitlegt.
 • Creëer een video die het proces visueel weergeeft.
 • Schrijf een blogpost die de stappen in detail beschrijft.

Roep op tot actie

Het belang van duidelijke CTA’s

Een duidelijke oproep tot actie (CTA) is cruciaal om je klanten te laten weten wat ze moeten doen om met jou in zee te gaan. Zonder een duidelijke CTA kunnen klanten verward raken en afhaken.

Voorbeelden van CTA’s

 • Vraag een demo aan.
 • Doe een aankoop.
 • Neem contact op voor meer informatie.

Pro tip: Wil je het nog beter maken? Gebruik dan een psychologische aanpak en vervang bijvoorbeeld “plan nu jouw afspraak” met “plan nu mijn afspraak”. Door jouw te vervangen met mijn creëer je een persoonlijker gevoel en zorg je dat het om de potentiële klant draait.

Vermijd falen

Urgentie creëren door de gevolgen van falen te tonen

Klanten moeten begrijpen wat er op het spel staat als ze hun probleem niet oplossen. Dit creëert een gevoel van urgentie en motiveert hen om actie te ondernemen.

Hoe je dit kunt doen

Gebruik testimonials, case studies en statistieken om de negatieve gevolgen van het niet gebruiken van jouw oplossing te benadrukken. Laat zien hoe andere klanten hebben geleden door hun probleem niet op te lossen en hoe jouw product of dienst hen heeft geholpen.

Visualiseer succes

Het belang van het visualiseren van succes

Klanten willen weten hoe hun leven eruit zal zien nadat hun probleem is opgelost. Door het positieve resultaat van je product of dienst te illustreren, help je hen te visualiseren wat ze kunnen bereiken met jouw hulp.

Voorbeelden

 • Deel succesverhalen van klanten.
 • Gebruik voor-en-na scenario’s.
 • Voeg visuals toe die het positieve resultaat laten zien.

De gids

Je merk positioneren als de gids

Als merk moet je jezelf positioneren als de gids die je klanten met empathie en autoriteit helpt. Laat zien dat je hun problemen begrijpt en dat je de expertise hebt om hen te helpen.

Hoe je dit kunt doen

 • Deel je kennis en expertise door middel van blogposts, webinars en whitepapers.
 • Laat klantbeoordelingen en testimonials zien om je autoriteit te versterken.

Conclusie

Het toepassen van de StoryBrand principes kan je helpen om je marketingboodschappen te verbeteren en een sterkere connectie met je klanten op te bouwen. Door je klant als de held te zien, hun problemen te identificeren, een duidelijk plan te bieden, op te roepen tot actie, falen te vermijden, succes te visualiseren en jezelf als gids te positioneren, kun je je klanten beter bedienen en je bedrijf laten groeien.

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start