Wat is hosting nu precies? Hosting komt in vele soorten en de kosten variëren. Maar als we uitgaan van meest simpele uitleg is hosting simpelweg een opslagruimte op een server voor de bestanden van je website.
Maar laten we het eens tastbaar maken. Stel je gaat een huis bouwen. Hiervoor heb je eigenlijk drie belangrijke onderdelen nodig, een stuk grond, een adres en natuurlijk je huis.
In dit geval is het adres je domeinnaam, hier stuur je je bezoekers naartoe.
Het huis zelf is je website, dus alle onderdelen waar deze uit opgebouwd is.
We hebben nu zowel het adres als je huis klaar, maar je hebt nog geen plek om het daadwerkelijk te bouwen, daarvoor heb je een stuk grond nodig. Dit is het stukje hosting, de plek op een server waar je je website plaatst en toegankelijk maakt voor je bezoekers.
Er zijn echter verschillende soorten hosting en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw behoeften. Shared hosting is bijvoorbeeld een populaire optie voor kleine bedrijven en individuen die net beginnen met hun online aanwezigheid. Dit type hosting houdt in dat uw website een server deelt met andere websites. Hoewel dit een kosteneffectieve oplossing kan zijn, brengt het ook enkele risico’s met zich mee; als een andere website op dezelfde server veel verkeer ervaart of wordt gehackt, kan uw site ook worden beïnvloed.
Dedicated hosting is een andere optie en verwijst naar wanneer een enkele website een eigen server heeft.
De verschillende soorten hosting
Er zijn vijf soorten hosting: Shared, VPS, Dedicated, Cloud en WordPress hosting.
Elk van deze soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar mijn advies is om altijd kwaliteit te verkiezen en niet meteen te kiezen voor de goedkoopste aanbieder. We leggen per soort hosting de voor- en nadelen uit waarbij het ook duidelijk wordt waarom de goedkoopste aanbieder wellicht niet het meest geschikt is voor jouw website.
1. Shared hosting
Shared hosting is de meest voorkomende en meest gebruikte vorm van hosting. Bij Shared hosting delen meerdere websites dezelfde server. Hierdoor ben je vaak relatief goedkoop uit en is het een goede optie voor kleine websites met weinig bezoekers.
Ondanks dat shared hosting de afgelopen jaren flink verbeterd is, blijft het natuurlijk nog altijd een risico. Doordat veel websites dezelfde server delen is het risico op overbelasting of een geïnfecteerde website groter dan bij de andere hosting mogelijkheden.
2. VPS hosting
VPS staat voor Virtual private servers. Net zoals bij shared hosting delen de websites een fysieke server. Echter maakt een VPS gebruik van een eigen gedeelte per website. Zo krijgt elke website zijn eigen hoeveelheid bronnen toegewezen. Doordat iedere website zijn eigen bronnen op het gebied van geheugen, opslag en verwerkingskracht krijgt toegewezen ligt de prijs ook hoger.
Kom je wel eens de term “premium” of “business” bij een hostingaanbieder tegen? Vaak gaat het dan om VPS hosting die door hun eigen experts wordt onderhouden. Ook hier is het belangrijk om goed onderzoek te doen aangezien de kwaliteit, support en prijzen flink kunnen verschillen.
3. Dedicated hosting
Dedicated hosting is de soort hosting wat wij voor onze klanten gebruiken. De servers die wij gebruiken zijn alleen voor onze klanten. Geen enkele andere website van buitenaf komt op deze servers te staan. Hierdoor kunnen we ook goed monitoren of alles online is en wanneer er iets mis is.
Mocht er onverhoopt iets misgaan dan hebben we een professioneel team klaarstaan die met ons meekijken en waar nodig kunnen helpen in het datacenter waar de server staat.
Kortom, dedicated hosting is een redelijk dure oplossing, maar je krijgt er wel een snelle en stabiele website voor terug.
4.Cloudhosting
Cloudhosting is een vorm van webhosting die cloudcomputingtechnologie gebruikt om online services te leveren. Cloudhosting is wat lastig uit te leggen. Maar in de basis kun je het zien als niet een server maar een hele groep servers waar je website op staat. Hierdoor kan wanneer het te druk wordt of als er iets misgaat op een server geschakeld worden met meerdere servers waardoor je website eigenlijk bijna niet offline kan gaan.
Het nadeel is dat cloudhosting vaak een stuk duurder is dan de traditionele soorten hosting.
5. WordPress hosting
WordPress hosting is webhosting dat speciaal is ontworpen om aan de behoeften van WordPress te voldoen. Enkele functies die hierbij horen zijn:
Vooraf geïnstalleerde WordPress-software, installatie met één klik, automatische updates, verhoogde beveiliging en prestatie-optimalisatie.
WordPress hosting providers variëren flink in prijs, functies en servicekwaliteit. Zelf zou ik altijd kiezen voor dedicated hosting, want ondanks dat WordPress hosting bedoeld is voor het CMS-systeem zijn beveiligingsproblemen, trage laadtijden door plug-ins en update conflicten vaker het probleem dan een server.
Wat is de beste optie voor jouw website?
Als je je nu afvraagt welke hosting de beste optie is voor jouw website, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Begin je met een eenvoudige blog of persoonlijke website als hobby? Dan is shared hosting de beste optie om mee te starten.
Heb je een onderneming? Kies dan voor op zijn minst VPS of WordPress hosting, maar ik zou dedicated hosting adviseren.
Heb je een onderneming met een complexe website of veel website verkeer? Kies dan op zijn minst voor dedicated hosting, maar overweeg ook de mogelijkheid voor Cloud hosting.