Inhoudsopgave

Wat is een domeinnaam?

Inhoudsopgave

Wat is een domeinnaam en waarom heb je deze nodig?

Aan de slag met je eigen website of webshop? Dan heb je een domeinnaam nodig. Maar wat is een domeinnaam? Waarom heb je deze nodig? Hoe kun je een domeinnaam verhuizen? Waarom is je domeinnaam belangrijk voor je e-mailadres en is de keuze ook belangrijk voor je online vindbaarheid (seo)? Laten we starten met de voor de hand liggende vraag.

Wat is een domeinnaam en waarom heb je deze nodig?

Een domeinnaam is een unieke naam die online op het internet wordt gebruikt. Deze worden gebruikt om een website of webshop te tonen. Een voorbeeld van een domeinnaam is webbuddies.nl. Dit is tevens de website waar je je nu op bevind.

Je kan het vergelijken met het adres van je eigen huis. Stel je bouwt je website (je huis) op een server (de grond waar je huis staat) die je huurt, maar zonder adres heeft niemand een idee waar je nu woont of waar ze moeten zijn om je te bezoeken. De domeinnaam is dus eigenlijk het adres om duidelijk te maken waar je website of webshop zich bevindt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je er eentje vastlegt. Zonder domeinnaam kun je namelijk geen website realiseren die gevonden kan worden.

ccTLD en gTLD domeinextensies

Een domeinextensie is het stukje achter je domeinnaam zoals bijvoorbeeld .nl. Dit geeft net als je domeinnaam informatie over jouw website. Dit is niet alleen belangrijk voor je bezoekers maar ook voor de zoekmachines. In Nederland maken we vooral gebruik van .nl en .com. Domeinextensies in het algemeen kunnen we verdelen over 2 groepen, namelijk ccTLD en gTLD.

ccTLD (country code Top Level Domains)

ccTLD domeinextensies zijn gericht op landen. Voor ons het meest bekend is natuurlijk de .nl extensie maar ook .be, .uk en .de zijn bekende voorbeelden. wanneer je gebruik maakt van deze ccTLD domeinextensie is het voor zowel je bezoeker als zoekmachine direct duidelijk uit welk land de website komt. Maar misschien nog belangrijker het geeft vaak ook aan dat de website zich richt op een doelgroep in een specifiek land.

gTLD (generic Top Level Domains

Alle overige domeinextensies behoren tot de zogenoemde generieke extensies. Deze geven niet aan uit welk land de website komt maar geeft wel een duidelijk beeld waar de website zich op richt, zoals .com (vaak gebruikt voor internationale ondernemingen) maar ook .shop (voor je doelgroep meteen duidelijk dat het om een shop gaat) of .amsterdam (ideaal voor de lokale ondernemer!).

Wat heeft het te maken met je e-mailadres?

Je e-mailadres en domeinnaam zijn nauw met elkaar verbonden. Je domeinnaam is namelijk in de meeste gevallen ook bepalend voor je e-mailadres. Het is ook vanzelfsprekend als iemand je een e-mail wilt sturen dat ze dit doen via bijvoorbeeld info@jouwdomeinnaam.nl.

Het is natuurlijk mogelijk om op je website een ander e-mailadres te plaatsen als je bijvoorbeeld eigenaar bent van een extra domeinnaam. Echter is dit niet aan te raden omdat het vaak leidt tot verwarring bij bezoekers, wat resulteert in e-mails die niet zijn aangekomen. Stel het jezelf maar eens voor, je bezoekt de website domeinnaamA.nl maar het e-mailadres is info@domeinnaamB.nl.

Mocht je nu nog een Hotmail of Gmail adres op je website hebben staan, dan raden we aan om dit in de toekomst zeker aan te passen. Deze twee providers zijn grote partijen die een steeds strengere spamfilter ontwikkelen. Hierdoor loop je ook steeds vaker en sneller kans dat e-mails niet aankomen of in de spam belanden. Bovendien is een info@jouwdomeinnaam.nl ook een stuk professioneler ;)

Kun je een domeinnaam in de toekomst verhuizen?

Een domeinnaam kan je vrijwel altijd verhuizen. Hiervoor dien je bij je oude registrar een verhuistoken (verhuiscode) op te vragen. Gemiddeld duurt het voor een .nl domein enkele uren tot maximaal 24 uur voor alle servers dit hebben verwerkt. Voor .com .be .de en andere extensies kan dit oplopen tot enkele dagen.

Houd er rekening mee dat je website die op de server staat los staat van je domeinnaam. Wanneer je deze verhuisd naar een andere partij is je website dus onbereikbaar. Het is dus belangrijk dat je vooraf je website eventueel al overzet naar de nieuwe provider of server. Het is ook mogelijk om een domeinnaam bij partij A te beheren en de server (je website) bij partij B. Hiervoor dienen wel een aantal DNS gegevens aangepast te worden.

Je .nl domeinnaam verhuizen in 4 stappen

  1. Kies een nieuwe registrar/hosting provider
  2. Vraag het verhuistoken op bij je huidige registrar
  3. Geef je nieuwe registrar de verhuisopdracht
  4. SIDN bevestigt de verhuizing en je domeinnaam is hierna officieel verhuisd

Voor andere domeinnamen gelden soms andere procedures. Zo krijg je als eigenaar van een .be domein nog een extra e-mail om te bevestigen dat je je domeinnaam daadwerkelijk wilt verhuizen.

Hoe kies je de juiste domeinnaam en hoe zit het met SEO?

Je weet inmiddels wat een domeinnaam is. Maar wat is nu de juiste domeinnaam voor jou, en is je keuze ook belangrijk voor je vindbaarheid? Voorheen werkte Google anders dan nu. Wanneer je vroeger exact de juiste zoekwoorden in je domeinnaam verwerkt had was de kans om goed te scoren in Google hoog. Echter sinds de Google EMD (Exact Matching Domain) in 2012 hecht Google hier minder belang aan.

Een domeinnaam vertelt namelijk nog niets over de kwaliteit of de waarde die jij aan je bezoekers biedt. Een kwalitatieve goede website is dus vele malen belangrijker dan een domeinnaam die precies aansluit bij jouw zoekwoorden. Daarom kun je nu beter kiezen voor een domeinnaam die past bij jouw onderneming, merk of passie.

Kies voor een domeinnaam die:

  • Duidelijk maakt waarover je website gaat (of jouw merk- bedrijfsnaam)
  • Hou het zo kort mogelijk
  • Hou het simpel, duidelijk en makkelijk te spellen
  • Gebruik geen streepjes (-) in je domeinnaam
  • Gebruik ook vooral geen nummers of vreemde tekens
  • Zorg ervoor dat jij achter je domeinnaam staat en je hier ook echt mee aan de slag wilt
Delen
Delen
Delen
Delen
WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Alles wat je moet weten over de Google Medic update

De Google Medic update

De Google Medic update, uitgebracht in augustus 2018 en was een belangrijke algoritme-update die de rankings van websites verlaagde die scoorden op “Your Money or

Bekijk artikel
Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start