Om te begrijpen wat SSL is moeten we eerst kijken naar waar het voor bedoeld is. Online is er een constante stroom aan communicatie tussen verschillende computers / servers. Dit kan bijvoorbeeld een contactformulier zijn die verstuurd wordt of een bestelling waarbij je zojuist je gegevens hebt ingevuld en betaald hebt.
Deze communicatie tussen de verschillende systemen kan onderschept worden. Dit houdt in dat cybercriminelen de data die uitgewisseld word kunnen uitlezen en bekijken.
We hadden het zojuist over een contactformulier dat is ingevuld en verstuurd. Vaak staat hier nog geen belangrijke informatie in. Maar er vindt ook communicatie plaats waarbij banktransacties, inloggegevens en andere belangrijke privacygevoelige gegevens gedeeld worden. Wanneer iemand deze communicatie onderschept zou deze persoon als het ware toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld je website, Google account of nog erger je bankgegevens.
Dit wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen, en daar komt het SSL certificaat bij van pas.
Wat doet een SSL verbinding?
Wanneer je geen SSL verbinding op je website hebt is jouw data niet voorzien van encryptie. Encryptie zorgt er namelijk voor dat je data versleuteld is waardoor het door een kwaadwillende niet meer uitgelezen kan worden.
SSL (Secure Socket Layer) is een protocol dat een versleutelde verbinding (met encryptie) creëert tussen de server en jouw internetbrowser. Deze verbinding zorgt er dus voor dat alle gegevens die worden verstuurd versleuteld zijn en dus niet gestolen of misbruikt kunnen worden.
Met een SSL certificaat op je website vergroot je de veiligheid dus enorm. Daarnaast biedt het jouw bezoekers ook een hogere beveiliging wanneer ze een formulier invullen of gegevens achterlaten. Voor webshops heeft het zelfs nog een grotere waarde, denk maar eens aan de gegevens die je invult tijdens het afrekenen of wanneer je een account aanmaakt bij een website.
Hoe herken je een beveiligde verbinding?
Een beveiligde verbinding is eenvoudig te herkennen. In veel browsers krijg je een slotje te zien. In Chrome krijg je een melding wanneer het niet beveiligd is. Daarnaast kun je het ook herkennen aan de URL. Een onbeveiligde website start vrijwel altijd met http:// terwijl een beveiligde website start met https://
Wat is een SSL certificaat?
Voor een beveiligde verbinding tot stand te brengen heb je een SSL certificaat nodig. Het certificaat zorgt namelijk voor de encryptie van de verbinding en voor het valideren van de identiteit van de website. Zo kan een certificaat de volgende informatie bevatten:
- Certificaathouder
- Domeinnaam
- De naam van de CA (Certificate Authority) die het certificaat heeft uitgegeven.
- Het root certificaat
- Het land waar het is uitgegeven
- De geldigheidsduur
Soorten certificaten
Er zijn 3 verschillende certificaten. Het verschil zit in de controle op de gegevens (validatiemethode). Hoe strenger de validatie hoe meer kenmerken het certificaat bevat.
Domeinvalidatie (DV)
Dit certificaat is het meest bekend en gebruikt voor websites. Hierbij wordt alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd. Dit certificaat is geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar de identiteit van de website minder belangrijk is. Een van de meest bekende uitgevers voor dit soort certificaten is Let’s Encrypt.
Organisatievalidatie (OV)
Dit certificaat is iets uitgebreider dan de standaard domeinvalidatie. Naast de domeinnaamhouder worden ook de bedrijfsgegevens gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel. Websitebezoekers kunnen deze gegevens ook inzien.
Uitgebreide validatie (EV)
Dit certificaat is de meest uitgebreide validatie. Ook wel bekend als extended validation. Voorheen zag je deze validatie bij veel grote bedrijven. Nu zie je het vooral nog bij bijvoorbeeld banken. Deze certificaten nemen alle bedrijfsgegevens op na een controle bij de Kamer van Koophandel en persoonlijke validatie. Opvallend is dat ook vaak meteen duidelijk is aan wie het certificaat is verleend.
De voordelen en nadelen van een certificaat
Een SSL certificaat heeft eigenlijk voornamelijk voordelen. Er zijn echter een aantal nadelen en dat heeft vooral te maken met de aanschaf en installatie.
Voordelen SSL:
- Veilige communicatie tussen server en internetbrowser.
- Het geeft je bezoekers een veiliger gevoel.
- Meer conversie doordat je een veilige omgeving aanbied.
- Je voldoet hiermee aan een van de eisen van de privacy wetgeving.
- Beter vindbaar (ja, ook Google vind dit belangrijk!)
Nadelen SSL:
- Soms kan je website wat problemen vertonen. Dit is vaak op te lossen door te kijken of er nog bepaalde afbeeldingen, fonts of andere onderdelen niet via SSL worden opgehaald.
- Soms zijn er aanpassingen nodig op de website om het werkend te krijgen.
- Bij certificaten met een organisatievalidatie of uitgebreide validatie zijn er vaak extra kosten verbonden.
Top 3 redenen om jouw website van SSL te voorzien
Nog niet genoeg redenen gezien om vandaag nog jouw website te voorzien van SSL? Wij vatten nog de top 3 redenen voor je samen!
Belangrijk voor een goede vindbaarheid
Al een hele tijd telt een goed SSL certificaat mee als een indicatie voor Google. De variant van het SSL certificaat is hierbij niet van belang, maar wel dat je volledige website is voorzien van SSL. Dus niet alleen een contact of betaalpagina.
Een SSL certificaat kan dus er zomaar voor zorgen dat je net iets hoger in Google komt te staan. Dit kan weer leiden tot meer bezoekers en meer conversies. Een win-win situatie dus.
Naast het directe effect heeft het ook indirect effect. Google toont namelijk sinds 2018 wanneer je website niet beveiligd is met SSL. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers meteen afhaken wat voor Google een indicatie is dat je website niet waardevol is. Hierdoor kun je in de ranking zakken. Ook zullen de conversies een stuk lager liggen doordat bezoekers minder snel vertrouwen hebben in een onbeveiligde website.
Het maakt je website veiliger
Niemand wordt blij ervan als je data misbruikt wordt. Een SSL certificaat maakt het voor cybercriminelen vrijwel onmogelijk om gegevens van je bezoekers te achterhalen. Voor jou geeft het rust dat je weet dat je bezoekers je website veilig kunnen gebruiken. Voor de bezoeker geeft het vertrouwen dat ze op een veilige manier jouw website kunnen gebruiken, kunnen inloggen of het contactformulier kunnen invullen.
Onderdeel van de privacy wetgeving
SSL is onderdeel van de privacy wetgeving en daarom eigenlijk ook al heel snel verplicht. Het is namelijk verplicht wanneer je op jouw website persoonsgegevens vraagt. Een simpel contactformulier is hier dus al een voorbeeld van.
Als websitehouder ben je dan ook verplicht om de uitwisseling van gegevens zo veilig mogelijk te maken. Het SSL certificaat maakt hier dus onderdeel van uit. Hiermee laat je ook aan je bezoekers zien dat je geeft om hun veiligheid en privacy.
SSL test
Zeker weten of je website SSL beveiligd is? Met een SSL test kun je dit snel en eenvoudig testen. Qualys SSL Labs biedt zo een test aan:
Qualys SSL Labs geeft je SSL-certificaat een score:
A+ of A
B
C t/m F
A+ of A score? Prima! Het SSL-certificaat beveiligt de verbinding van je website.
B score? Dan zit je in de gevarenzone.
C t/m F score? Onderneem direct actie, want de verbinding is nauwelijks of zelfs helemaal niet beveiligd.
Kort samengevat
Om het kort samen te vatten. SSL (Secure Socket Layer) is een methode om je website te beveiligen bij een gegevens overdracht. Het SSL certificaat zorgt er hierbij voor dat gegevens die uitgewisseld worden door bijvoorbeeld een contactformulier worden voorzien van encryptie. Dit maakt het voor cybercriminelen onmogelijk om deze data uit te lezen en te misbruiken.