Inhoudsopgave

WooCommerce webshop eigenaar plantenzaak

Inhoudsopgave

WooCommerce webshop

Online producten verkopen is nog steeds erg gewild. WooCommerce gebouwd binnen WordPress is dan ook erg populair. Het verbaasd me ook niet, wie wil er nou niet zijn producten online verkopen? 24/7 kunnen er bestellingen geplaatst worden, zelfs wanneer jij er even geen tijd voor hebt.

Dus waar wil jij mee starten? Een vintage kledingwinkel, een online shop met dierenbenodigdheden, abonnementen, downloads, gezondheidsproducten of een webshop in orgonite producten? Met een WooCommerce webshop kun je verkopen wat je maar wilt.

Nog nooit van dit platform gehoord, of geen idee wat de mogelijkheden zijn? Laten we starten!

WooCommerce logo

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is in de basis een gratis plug-in die je kan installeren op je WordPress website. Zodra je de plug-in activeert krijg je een automatische setup aangeboden waarmee je binnen een paar stappen je webshop startklaar hebt.

Het is een fijne oplossing voor vele webshop starters, zowel voor kleine als grote ondernemingen. Het is gebruiksvriendelijk en met wat verdieping kom je al een heel eind. De plug-in is in de basis gratis omdat het net zoals WordPress op Open Source is gebaseerd waardoor je voor de standaard geen licentiekosten hoeft te betalen.

Wat kun je verkopen met een webshop?

In principe kun je eigenlijk alles wat je wilt verkopen met WooCommerce. Echter zou ik het persoonlijk onderverdelen in de basis (met de gratis plugin) en extended (met gebruik van betaalde WooCommerce uitbreiding plugins).

In de basis kun je denken aan:

 • Fysieke producten zoals fietsen, voeding, meubels
 • Digitale producten zoals software en downloads
 • Diensten zoals schoonmaken of een adviesrapport

Bij extended kun je denken aan:

 • Boekingen zoals een vakantiehuis of een theatervoorstelling
 • Abonnementen zoals een onderhoudscontract voor je website
 • Affiliates, producten van anderen verkopen

Ook in de basis kun je bijvoorbeeld een vakantiehuis aanbieden om te huren, echter moet je dan bijvoorbeeld de boeking handmatig zelf nog toevoegen in een eigen systeem. Bij abonnementen zul je dan zelf maandelijks de facturen moeten sturen in plaats van via een recurring methode. Vandaar dat ik zou adviseren om dit soort producten ook meteen goed aan te pakken.

WooCommerce verkoop fysieke en digitale producten

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt beter vragen wat is er niet mogelijk? Hieronder vind je enkele mogelijkheden terug.

 • Je kunt verzendkosten instellen per land en zelfs per postcode. Zo kun je dus ook gebruik maken van gratis verzendkosten bij een minimum bedrag of in bepaalde gebieden.
 • Je hebt diverse betaalmogelijkheden (zeker als je deze met Mollie verbind) zoals iDEAL, creditcard, Mister Cash, PayPal en zelfs cadeaubonnen zijn een optie.
 • Je kunt kortingscodes toevoegen of je producten tegen een actieprijs verkopen.
 • Voorraad kun je in WooCommerce bijhouden.
 • Per product kun je ook eigenschappen en variaties toevoegen. Eigenschappen kun je daarnaast weer gebruiken als filter in je shop zoals bijvoorbeeld kleur, maat of soort.

De opties zijn enorm, zeker in combinatie met een page builder zoals Elementor. Droom jij dus van het starten van een webshop? Dan is WordPress in combinatie met WooCommerce een zeer goede keus!

Wat zijn geschikte plug-ins voor WooCommerce?

Zoals je al snapt, de basis van WooCommerce is behoorlijk uitgebreid. Te goed om waar te zijn bijna toch?

Nou dat valt wel mee, met de standaard gratis plug-in kun je al aardig wat producten verkopen. Wil je echter wat meer functionaliteit toevoegen, dan kun je plug-ins (gratis en betaald) installeren. Hierbij is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je wilt en vooral wat je nodig hebt.

Wanneer je op zoek gaat naar een plug-in is het belangrijk om te kijken of deze nog actief is. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het feit of er nog recent een update is geweest, of supportvragen beantwoord worden en vooral ook aan de hoogte en het aantal reviews. Twijfel je? Zoek dan altijd verder. Niets is zo vervelend dan een plug-in die je website laat crashen of na verloop van tijd niet meer veilig is.

Geschikte plug-ins zijn dus:

 • Recent bijgewerkt
 • Supportvragen en bug problemen worden opgepakt
 • Er zijn redelijk wat reviews
  of
 • Het grootste deel van de reviews is zeer positief

Webshop pakket bezorging

Wat zijn de kosten voor een webshop?

Wanneer je een webshop zelf opzet en je kiest voor kwaliteitshosting kun je voor € 129,99 per jaar klaar zijn. Echter wil je meteen een goede basis voor je webshop en eventuele extra functionaliteiten, dan ligt de prijs vaak een stuk hoger.

Besteed je de opzet en het onderhoud daarnaast ook uit? Dan moet je denken aan bedragen vanaf € 1600,- voor het ontwikkelen en rond de € 600,- aan onderhoud en licenties per jaar.

Ben jij al klaar om aan de slag te gaan met je webshop? Ga ervoor!

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start