Inhoudsopgave

WordPress begrippen en termen

Inhoudsopgave

WordPress termen

Wanneer je aan de slag gaat met je website krijg je te maken met vele verschillende WordPress termen. Maar wat betekenen al deze vreemde begrippen nu eigenlijk? Misschien heb je nog nooit gehoord over een auteur in WordPress, Akismet, Anchor tekst, Breadcrumbs, CSS of permalinks. Om maar een aantal begrippen te noemen.

In dit artikel leggen wij je uit wat deze precies betekenen in duidelijke en simpele taal.

In deze WordPress kennisbank kom je de meest voorkomende WordPress termen tegen, we werken er hard aan om deze regelmatig uit te breiden. Zo kun je hier straks alle belangrijke termen in één overzicht terugvinden!

Abonnee

Binnen WordPress bestaan er diverse gebruikersrollen. Abonnee is een gebruiker met de minste rechten binnen je website.

Een Abonnee gebruiker kan de website bekijken, reacties lezen en reacties schrijven. Met deze rol kun je verder geen aanpassingen maken. Zo kun je geen pagina’s of berichten aanmaken of bewerken. Ook het uploaden van bestanden behoord niet tot de mogelijkheden van een abonnee.

Deze gebruikersrol is zeer geschikt voor bijvoorbeeld een forum of ledenwebsite. Hier hoeven leden namelijk vaak niet meer rechten te hebben dan reageren op bestaande posts.

Akismet

Akismet is een plugin die standaard geïnstalleerd is bij een nieuwe WordPress website. Deze plugin zorgt voor bescherming tegen spam reacties.

Maak jij gebruik van de mogelijkheid dat gasten reacties achter kunnen laten op jouw website? Dan kan je met deze plugin er goed voor zorgen dat de reacties eerst gescand en gefilterd worden. Zo voorkom je dat vreemde spam reacties op je website worden gepubliceerd.

Auteur

Een auteur is een gebruikersrol in WordPress waarmee de schrijver van een artikel wordt aangeduid. Binnen WordPress zijn er verschillende gebruikersrollen zoals abonnee, schrijver, auteur, redacteur en beheerder. Elke rol heeft zo zijn eigen privileges en rechten.

Een auteur kan zijn eigen berichten schrijven, bewerken, publiceren en verwijderen. Ook kan een auteur bestanden uploaden.

Anchor tekst

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd staat voor de woorden in een hyperlink. Een hyperlink is een klikbare link, zoals dit linkje naar onze homepage. De anker tekst is in dit geval “dit linkje”.

Een goed gebruik van hyperlinks met de juiste anker teksten op je website is goed voor de SEO en kan zorgen voor een positief resultaat in Google, mits deze links nuttig en relevant zijn (gebruik deze dus niet om maar zoveel mogelijk linkjes te hebben want dan wordt je juist afgestraft).

Er zijn interne en externe hyperlinks. De interne zijn verwijzingen binnen je website, wat kan zorgen voor een snellere navigatie. De externe hyperlinks zijn links naar andere websites.

Beheerdersgedeelte

Behalve de voorkant van een WordPress website (dit is het gedeelte wat je bezoekers ook zien) krijg je ook te maken met het beheerdersgedeelte. Dit wordt ook wel eens admin gedeelte genoemd.

In het beheerdersgedeelte kun je eigenlijk alle basis instellingen voor je website regelen en grotendeels ook hoe je website eruit komt te zien.

Je kan dit gedeelte door meestal /wp-admin achter de url van je website te typen. Echter raden wij vanwege de veiligheid aan om dit aan te passen ;).

Als (hoofd)beheerder heb je volledige toegang en kun je hier onder andere je website aanpassen qua uiterlijk. Daarnaast kun je hier ook nieuwe pagina’s en berichten aanmaken en bewerken. Bij een webshop kun je hier ook producten toevoegen.

Binnen WordPress zijn er ook nog andere gebruikersrollen. Afhankelijk van de rol kunnen deze ook in het beheerdersgedeelte komen, maar hebben ze minder mogelijkheden om onderdelen aan te passen.

Bericht

WordPress bestaat onder andere uit pagina’s en berichten. Berichten zijn artikelen zoals dit die je op een overzichtspagina (blog) plaatst. Een blog kun je gebruiken om bijvoorbeeld een kennisbank zoals wij op te zetten, actueel nieuws te plaatsen of zelfs recepten te plaatsen. Het is helemaal aan jou.

Kenmerkend aan een bericht is dat wanneer deze gepubliceerd wordt hieraan vaak een aantal gegevens zijn gekoppeld. Denk hierbij aan de naam van de auteur, categorie en publicatiedatum. Andere opties zijn een geschatte leestijd en je kunt bezoekers toestaan om te reageren op je berichten.

Categorie

In WordPress kun je je berichten koppelen aan een of meerdere categorieën. Dit heeft als voordeel dat je bezoekers makkelijker een bericht kunnen vinden. Maar je kan hiermee ook je berichten verdelen over verschillende categorie pagina’s.

Neem als voorbeeld bijvoorbeeld nu.nl, deze website toont bovenaan diverse soorten “categorieën” zoals “algemeen”, “economie”, “sport”, “tech” enzovoorts. Wanneer je op een categorie klikt kom je op de categorie pagina terecht. Op deze pagina’s krijg je vervolgens alle gepubliceerde berichten te zien die zijn gekoppeld aan de betreffende categorie.

Wanneer je een nieuwe WordPress installatie uitvoert is de standaard categorie altijd “geen categorie”. Als website beheerder is het verstandig om deze categorie aan te passen naar bijvoorbeeld nieuws of een andere algemene categorie.

Contactformulier

Een contactformulier, de naam zegt het eigenlijk al, is een formulier waarmee klanten contact met je op kunnen nemen. Simpel een bericht sturen door simpelweg een formulier op je website in te vullen. Het is bewezen dat dit één van de meest laagdrempelige methodes is om een potentiële klant contact te laten opnemen.

Zorg er dus voor dat jij ook een contactformulier op je website hebt.

Ontdek meer over contactformulieren.

CSS

Cascading Style Sheets, beter bekend als CSS is de code waarmee de stijl van je website wordt bepaald. Alles wat je ziet zoals kleuren, fonts, vormen, randen en ga zo maar door wordt bepaald door CSS.

Wil je zelf ontdekken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan een kijkje op W3schools.

Mollie (Payment provider)

Mollie een online payment provider voor webshops. Zeker in Nederland is dit een belangrijk onderdeel voor je webshop aangezien ze iDEAL ondersteunen (de meest gebruikte betaalmethode in Nederland). Daarnaast bieden ze ook vele andere mogelijkheden zoals PayPal, Creditcards, Klarna en meer! Het is dan ook een cruciaal onderdeel voor je webshop om betalingen te kunnen ontvangen.

Ontdek meer over Mollie.

(XML) Sitemap

Een sitemap is een overzicht van alle belangrijke pagina’s, categorieën, producten en posts op je website. Met een XML Sitemap kun je Google en andere zoekmachines informeren over de structuur van je website en welke pagina’s er bestaan.

Google en ook andere zoekmachines lezen dit bestand uit om op zo een effectief mogelijke manier je website te crawlen. Crawlen is noodzakelijk om je website te laten indexeren bij de zoekmachines. Hoe gestructureerder dit gebeurt, hoe sneller je website in de zoekmachines tevoorschijn komt.

Ontdek meer over sitemaps.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) is een methode om je website te beveiligen bij een gegevens overdracht. Het SSL certificaat zorgt er hierbij voor dat gegevens die uitgewisseld worden door bijvoorbeeld een contactformulier worden voorzien van encryptie. Dit maakt het voor cybercriminelen onmogelijk om deze data uit te lezen en te misbruiken.

Ontdek meer over SSL.

Delen
Delen
Delen
Delen
WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

off page SEO

Off page SEO

Off-page SEO, wat ook wel eens off-site SEO wordt genoemd is een belangrijk onderdeel bij het optimaliseren van je website voor de zichtbaarheid van zoekmachines

Bekijk artikel
Wat is een redirect en wanneer pas je deze toe

Redirects

Je bent op zoek naar een specifiek product of stukje informatie. Eindelijk! Je ziet iets in de Google zoekmachine voorbij komen wat je vraag lijkt

Bekijk artikel
On page SEO

On page SEO

Jij wilt dus aan de slag met het optimaliseren van de vindbaarheid van je website. Dat is mooi, want in dit artikel gaan we een

Bekijk artikel

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start