Inhoudsopgave

WordPress begrippen en termen

Inhoudsopgave

WordPress termen

Wanneer je aan de slag gaat met je website krijg je te maken met vele verschillende WordPress termen. Maar wat betekenen al deze vreemde begrippen nu eigenlijk? Misschien heb je nog nooit gehoord over een auteur in WordPress, Akismet, Anchor tekst, Breadcrumbs, CSS of permalinks. Om maar een aantal begrippen te noemen.

In dit artikel leggen wij je uit wat deze precies betekenen in duidelijke en simpele taal.

In deze WordPress kennisbank kom je de meest voorkomende WordPress termen tegen, we werken er hard aan om deze regelmatig uit te breiden. Zo kun je hier straks alle belangrijke termen in één overzicht terugvinden!

Abonnee

Binnen WordPress bestaan er diverse gebruikersrollen. Abonnee is een gebruiker met de minste rechten binnen je website.

Een Abonnee gebruiker kan de website bekijken, reacties lezen en reacties schrijven. Met deze rol kun je verder geen aanpassingen maken. Zo kun je geen pagina’s of berichten aanmaken of bewerken. Ook het uploaden van bestanden behoord niet tot de mogelijkheden van een abonnee.

Deze gebruikersrol is zeer geschikt voor bijvoorbeeld een forum of ledenwebsite. Hier hoeven leden namelijk vaak niet meer rechten te hebben dan reageren op bestaande posts.

Akismet

Akismet is een plugin die standaard geïnstalleerd is bij een nieuwe WordPress website. Deze plugin zorgt voor bescherming tegen spam reacties.

Maak jij gebruik van de mogelijkheid dat gasten reacties achter kunnen laten op jouw website? Dan kan je met deze plugin er goed voor zorgen dat de reacties eerst gescand en gefilterd worden. Zo voorkom je dat vreemde spam reacties op je website worden gepubliceerd.

Auteur

Een auteur is een gebruikersrol in WordPress waarmee de schrijver van een artikel wordt aangeduid. Binnen WordPress zijn er verschillende gebruikersrollen zoals abonnee, schrijver, auteur, redacteur en beheerder. Elke rol heeft zo zijn eigen privileges en rechten.

Een auteur kan zijn eigen berichten schrijven, bewerken, publiceren en verwijderen. Ook kan een auteur bestanden uploaden.

Anchor tekst

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd staat voor de woorden in een hyperlink. Een hyperlink is een klikbare link, zoals dit linkje naar onze homepage. De anker tekst is in dit geval “dit linkje”.

Een goed gebruik van hyperlinks met de juiste anker teksten op je website is goed voor de SEO en kan zorgen voor een positief resultaat in Google, mits deze links nuttig en relevant zijn (gebruik deze dus niet om maar zoveel mogelijk linkjes te hebben want dan wordt je juist afgestraft).

Er zijn interne en externe hyperlinks. De interne zijn verwijzingen binnen je website, wat kan zorgen voor een snellere navigatie. De externe hyperlinks zijn links naar andere websites.

Beheerdersgedeelte

Behalve de voorkant van een WordPress website (dit is het gedeelte wat je bezoekers ook zien) krijg je ook te maken met het beheerdersgedeelte. Dit wordt ook wel eens admin gedeelte genoemd.

In het beheerdersgedeelte kun je eigenlijk alle basis instellingen voor je website regelen en grotendeels ook hoe je website eruit komt te zien.

Je kan dit gedeelte door meestal /wp-admin achter de url van je website te typen. Echter raden wij vanwege de veiligheid aan om dit aan te passen ;).

Als (hoofd)beheerder heb je volledige toegang en kun je hier onder andere je website aanpassen qua uiterlijk. Daarnaast kun je hier ook nieuwe pagina’s en berichten aanmaken en bewerken. Bij een webshop kun je hier ook producten toevoegen.

Binnen WordPress zijn er ook nog andere gebruikersrollen. Afhankelijk van de rol kunnen deze ook in het beheerdersgedeelte komen, maar hebben ze minder mogelijkheden om onderdelen aan te passen.

Bericht

WordPress bestaat onder andere uit pagina’s en berichten. Berichten zijn artikelen zoals dit die je op een overzichtspagina (blog) plaatst. Een blog kun je gebruiken om bijvoorbeeld een kennisbank zoals wij op te zetten, actueel nieuws te plaatsen of zelfs recepten te plaatsen. Het is helemaal aan jou.

Kenmerkend aan een bericht is dat wanneer deze gepubliceerd wordt hieraan vaak een aantal gegevens zijn gekoppeld. Denk hierbij aan de naam van de auteur, categorie en publicatiedatum. Andere opties zijn een geschatte leestijd en je kunt bezoekers toestaan om te reageren op je berichten.

Categorie

In WordPress kun je je berichten koppelen aan een of meerdere categorieën. Dit heeft als voordeel dat je bezoekers makkelijker een bericht kunnen vinden. Maar je kan hiermee ook je berichten verdelen over verschillende categorie pagina’s.

Neem als voorbeeld bijvoorbeeld nu.nl, deze website toont bovenaan diverse soorten “categorieën” zoals “algemeen”, “economie”, “sport”, “tech” enzovoorts. Wanneer je op een categorie klikt kom je op de categorie pagina terecht. Op deze pagina’s krijg je vervolgens alle gepubliceerde berichten te zien die zijn gekoppeld aan de betreffende categorie.

Wanneer je een nieuwe WordPress installatie uitvoert is de standaard categorie altijd “geen categorie”. Als website beheerder is het verstandig om deze categorie aan te passen naar bijvoorbeeld nieuws of een andere algemene categorie.

CSS

Cascading Style Sheets, beter bekend als CSS is de code waarmee de stijl van je website wordt bepaald. Alles wat je ziet zoals kleuren, fonts, vormen, randen en ga zo maar door wordt bepaald door CSS.

Wil je zelf ontdekken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan een kijkje op W3schools.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) is een methode om je website te beveiligen bij een gegevens overdracht. Het SSL certificaat zorgt er hierbij voor dat gegevens die uitgewisseld worden door bijvoorbeeld een contactformulier worden voorzien van encryptie. Dit maakt het voor cybercriminelen onmogelijk om deze data uit te lezen en te misbruiken.

Share on facebook
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen
Share on whatsapp
Delen
WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Reageren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen bekeken ook...

Wat is SSL

Wat is SSL?

Om te begrijpen wat SSL is moeten we eerst kijken naar waar SSL voor bedoeld is. Online is er een constante stroom aan communicatie tussen

Bekijk artikel
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de tips naartoe sturen?

10 tips om je website te optimaliseren

10 tips

voor een goede basis van je website

10 tips om je website te optimaliseren

Start vandaag nog met je website te optimaliseren met deze 10 tips!