Inhoudsopgave

WordPress sneller maken cache plugin

Inhoudsopgave

WordPress website sneller maken, 4 essentiële onderdelen

Een snelle website is belangrijk voor zowel je bezoekers als voor Google. Je WordPress website sneller maken heeft dus wel degelijk nut. Waarom? En hoe je dit kunt aanpakken? Dat gaan we je uitleggen.

Een bezoeker heeft slechts een hele korte spanningsboog en scant heel snel een website of deze voor hem toegevoegde waarde biedt. Doet jouw website er langer dan 2 seconden over om te laden? Dan heeft dit gevolgen voor het aantal bezoekers dat contact met je opneemt of een dienst / product bij je afneemt. 47% verwacht namelijk dat een website binnen 2 seconden is geladen. 40% verlaat de website wanneer deze 3 seconde of langer moet laden. Elke seconde daarna verlies je nog eens 7% van je bezoekers. Kortom, lange laadtijden kunnen grote impact maken.

Ook Google had snel in de gaten dat bezoekers het liefst snelle websites bezoeken. Daarom worden snelle websites (met waardevolle content) hoger getoond in de zoekresultaten dan een langzame website (met waardevolle content).

Tijd dus om aan de slag te gaan met je website. We delen hieronder een aantal basis onderdelen waarmee je je website kan versnellen. Let wel op, is je website in de basis niet op orde door bijvoorbeeld het gebruik van veel onnodige plug-ins of onnodige code dan is het mogelijk dat je dit zelf niet kunt oplossen.

WordPress website sneller maken

WordPress sneller maken

Snelheid is dus cruciaal voor een website. Maar wist je dat een standaard website gemaakt met WordPress juist super snel is? De snelheid gaat pas verloren wanneer we nieuwe functies gaan toevoegen. Dit kan komen door een uitgebreid thema, plug-ins of foutieve codes.

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om je website sneller te maken. van overbodige plug-ins verwijderen tot afbeelding optimalisatie we zullen ze stap voor stap doorlopen. Maar eerst is het belangrijk om te meten hoe snel je website op dit moment is.

Website snelheid testen

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van je website te testen. Een aantal tools die je kunt gebruiken zijn:

Deze tools geven je allemaal een score en een aantal verbeterpunten. Neem dit overigens altijd wel altijd met een korreltje zout. Nederlandse verbindingen zijn tegenwoordig grotendeels allemaal gebaseerd op 4G en 5G terwijl Google PageSpeed Insight nog steeds een 3G verbinding gebruikt.

Zelf gebruiken we daarom vrijwel altijd GTmetrix. Deze analyseert de snelheid van je website en geeft bruikbare aanbevelingen om deze te verbeteren. Na het uitvoeren van een test geeft GTmetrix uw website een algemene score variërend van A tot F. Tevens krijg je een percentage op basis voor de prestatie en de structuur.

WordPress sneller maken met GTmetrix

Hoe werkt GTmetrix?

GTmetrix gebruiken is vrij eenvoudig.

  • Ga naar de website toe: gtmetrix.com
  • Maak een gratis account aan. Hiermee kun je zelf ook de locatie instellen van waar je wilt testen. Standaard is dit namelijk vanuit Canada, wat voor een website in Nederland natuurlijk vrij nutteloos is. Kies daarom altijd als locatie de dichtstbijzijnde locatie in dit geval zal dit waarschijnlijk London zijn. Als je bent ingelogd en de juiste locatie hebt ingesteld kun je aan de slag.
  • Voer nu de url van je website in de zoekbalk in en klik op “Analyseren”
  • Wanneer de analyse klaar is krijg je een overzicht hoe goed je website scoort op het gebied van prestatie, structuur en een algemene score. Een van de belangrijkste tabs die je kunt bekijken is “Waterfall, selecteer deze.
  • Nu kun je bijvoorbeeld zien welke bestanden, afbeeldingen of fonts het langste laden en deze aanpakken om zo je website sneller en gezonder te maken.

Een goede snelle hostingpartij

Een kwalitatieve en snelle hosting is een van de belangrijkste basis onderdelen van je website. Bij de meest goedkope hosting pakketten staat je website op een shared server. Dit houd in dat de server waar jouw website staat vaak honderden tot wel duizenden websites bevat. Hierdoor is de kans dat de server trager wordt door bijvoorbeeld websites die slecht geoptimaliseerd zijn, of wanneer er teveel websites op een server staan.

Een alternatief wat wij zelf ook doen is om een dedicated server aan te schaffen. Een dedicated server is er alleen voor jouw website(s). Zo huisvesten wij maximaal 30 klantenwebsites op één dedicated server. Zo kunnen we garanderen dat de websites van onze klanten snel blijven en daarnaast ook zo weinig mogelijk downtime hebben.

Een goede snelle hosting is dus de basis voor een snelle website.

Cache plugin installeren

Een cache plugin versnelt je WordPress website door pagina’s en berichten in de “cache” te plaatsen als statische bestanden. Dit betekent dat je server deze pagina’s niet dynamisch hoeft te genereren telkens wanneer een bezoeker ze wil bekijken. Vergelijk het met wanneer je een bestand moet downloaden. De eerste keer kan dit wat tijd kosten omdat je deze moet binnenhalen, maar wanneer je het bestand de volgende keer uit je folder opent is die binnen enkele seconden geopend.

Er zijn veel verschillende cache plugins beschikbaar voor WordPress. De installatie van zo een plugin gaat eigenlijk zoals alle plugins. Wanneer je bent ingelogd binnen WordPress ga je naar de sectie “plugins” selecteer “nieuwe plugin” en zoek je naar de gewenste plugin. Nu is het nog een kwestie van installeren, activeren en instellen.

Wij maken zelf gebruik van Breeze, maar dit heeft vooral ermee te maken dat deze helemaal is afgestemd op onze server. Een aantal andere voorbeelden van plugins om je WordPress website sneller te maken zijn:

Probeer altijd enkele cache plugins uit en kijk wat voor een effect ze hebben op je website door middel van GTmetrix of Pingdom. Let ook goed op bij het instellen van de plugin dat je niet zomaar alles in een keer activeert. Hoewel het comprimeren van bijvoorbeeld CSS en JS je website kan versnellen kan deze je website ook breken wees dus voorzichtig.

Wanneer je de cache juist ingesteld hebt zal je zeker weten zeer blij zijn met het resultaat!

WordPress sneller maken cache plugin

Overbodige plug-ins verwijderen of vervangen

Wil je je WordPress website sneller maken? Dan is het verstandig om je plugins eens goed na te kijken en te doorlopen. Vaak worden er tientallen plugins geïnstalleerd voor diverse functionaliteiten toe te voegen. Maar het kan zomaar zijn dat hier slechte plugins bij zitten die je website vertragen, of plugins die vervangen kunnen worden door één plugin.

Voordat je ook maar een plugin installeert controleer dan altijd de reviews en wanneer de plugin voor het laatste is geüpdatet.

Kijk dus kritisch naar je plugins en beslis wat je echt nodig hebt, zijn er kleine functionaliteiten die misschien wel samen te vinden zijn in 1 plugin? Zijn er plugins die al een tijdje niet meer geüpdatet worden? Vervang ze door een nieuwe up to date plugin.

Op deze manier zorg je voor minder plugins (dus ook minder kans op conflicten), meer snelheid en een betere kwaliteit.

Afbeeldingen optimaliseren

Een veel gemaakte fout die ik regelmatig zie terugkomen zijn afbeeldingen die niet geoptimaliseerd zijn. Dit zie je vooral terug in te grote afbeeldingen van vaak meer dan 1Mb groot. Een afbeelding op volledige breedte hoeft vaak maar 1920px breed te zijn. Een afbeelding die tekst ondersteunt heeft vaak al genoeg aan een grootte van 800px breed of misschien nog wel minder. Sla ze dan ook nog eens geoptimaliseerd op voor web. Dus 72ppi in plaats van 300 en je afbeelding is vaak dan nog maar maximaal 300Kb groot.

Nou stel je voor een pagina met 10 grote afbeeldingen van 1920px breed. Niet geoptimaliseerd zou dit inhouden dat een bezoeker 10Mb moet downloaden voordat ze je website goed kunnen bekijken. Geoptimaliseerd is dit maximaal 3Mb. Wil je dus een snelle WordPress website? Zorg er dan voor dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn wanneer je ze upload.

Wil je nog een stapje verder? Gebruik dan de plugin Smush van WPMUdev. Smush helpt je afbeeldingen te optimaliseren door ze te comprimeren en hun bestandsgrootte te verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Dus naast dat jij je afbeeldingen geoptimaliseerd upload zorgt deze plugin ervoor dat ze nog eens extra geoptimaliseerd worden.

De 4 essentiële onderdelen voor een snellere WordPress website

Om te genieten van een optimale en snelle WordPress website is het belangrijk om de volgende onderdelen consistent door te voeren op je website:

  • Kies voor een snelle betrouwbare hostingpartij.
  • Maak gebruik van een cache plugin.
  • Controleer met regelmaat de plugins en verwijder overbodige of slechte kwaliteit plugins.
  • Optimaliseer je afbeeldingen voor een snelle website.
Delen
Delen
Delen
Delen
WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start