Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Google Hummingbird update

Inhoudsopgave

De impact van Google’s Hummingbird op de toekomst van SEO

In 2013 introduceerde Google een belangrijke update van zijn algoritme, genaamd Hummingbird. Deze update was niet zomaar een Google update, maar een vernieuwing van het kernalgoritme waar inmiddels ook de Panda en Penguin update deel van uitmaken.

Het doel? Het verbeteren van de manier waarop Google de intenties van zoekers begrijpt en hoe het relevante zoekresultaten presenteert.

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om de impact van Hummingbird op jouw website te begrijpen en hoe je hierop kunt inspelen.

Wat is de Hummingbird-update precies?

Hummingbird is een algoritme-update die Google in staat stelt om de bedoeling achter zoekopdrachten beter te begrijpen door gebruik te maken van semantisch zoeken. Dit betekent dat Google niet alleen kijkt naar de individuele woorden binnen een zoekopdracht, maar ook naar de context en de relatie tussen die woorden.

Zocht je voorheen bijvoorbeeld op “rode nike air max 1” dan keek Google alleen naar pagina’s waar deze woorden op terug waren te vinden. Er werden dus wel verbanden gelegd maar nog geen betekenis.
Na de update is Google hierin slimmer geworden. Behalve “rode nike air max 1” kan Google nu betekenis geven, zoals dat “rode” de kleur is, “Nike” het merk en “air max 1” de naam van de specifieke sneaker.

Het resultaat? Zoekresultaten en antwoorden die beter aansluiten op de werkelijke vraag van de gebruiker.

De invloed van Hummingbird op SEO

Voor de komst van Hummingbird was SEO sterk gericht op zoektermen. Iedereen probeerd zijn website te optimaliseren door zoektermen te ‘stuffen’, in de hoop hoger te scoren in de zoekresultaten, De Penguin update van een jaar eerder maakte hier gelukkig al een eind aan.

Hummingbird heeft de SEO wereld dus net als de vorige updates nog meer veranderd. Het dwingt websites als het ware om zich te concentreren op de kwaliteit en relevantie van hun inhoud, in plaats van op de dichtheid van de zoektermen.

Kwaliteit boven kwantiteit

De boodschap is duidelijk: Google beloont websites die waardevolle, relevante en goed geschreven inhoud bieden. Dit betekent dat ondernemers en marketeers zich moeten richten op het creëren van inhoud die echt beantwoordt aan de behoeften en vragen van hun doelgroep.

Semantisch zoeken en de kennisgrafiek

Een belangrijk aspect van Hummingbird is het gebruik van semantisch zoeken en de integratie van de kennisgrafiek. Dit stelt Google in staat om zoekopdrachten in een bredere context te plaatsen en antwoorden te bieden die niet alleen gebaseerd zijn op de letterlijke woorden, maar ook op de bedoeling achter de zoekopdracht.

Praktische tips voor jouw website

  1. Focus op inhoudskwaliteit: Zorg ervoor dat je inhoud informatief, goed geschreven en relevant is voor je doelgroep.
  2. Gebruik natuurlijke taal: Schrijf zoals je spreekt. Dit helpt Google om de context van je inhoud beter te begrijpen.
  3. Beantwoord vragen: Probeer de vragen te identificeren die je doelgroep heeft en beantwoord deze in je inhoud.
  4. Optimaliseer voor mobiel: Met de opkomst van gesproken zoekopdrachten is het optimaliseren van je website voor mobiele apparaten belangrijker dan ooit.
  5. Blijf up-to-date: De algoritmes van Google blijven evolueren. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en pas je strategieën dienovereenkomstig aan.

Houd regelmatig onze website in de gaten, we zullen namelijk wekelijks nieuwe content toevoegen, waarbij ook Google updates om jou op de hoogte te houden.

Hummingbird samengevat

De introductie van Hummingbird door Google heeft de manier waarop we over SEO denken fundamenteel veranderd. Het is niet langer voldoende om je alleen op trefwoorden te richten, of maar zoveel mogelijk backlinks te verzamelen.

In het huidige digitale landschap moet je inhoud creëren die waarde biedt voor je bezoekers, geschreven in natuurlijke taal en geoptimaliseerd voor mobiel. Door deze richtlijnen te volgen, kun je niet alleen de zichtbaarheid van je website verbeteren, maar ook een betere ervaring bieden aan je bezoekers.

Delen
Delen
Delen
Delen
WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start