Inhoudsopgave

Google analytics 4 wat is het en waaom zou je het moeten gebruiken

Inhoudsopgave

Google analytics 4

Google Analytics is al jaren een cruciaal instrument voor bedrijven om het gedrag van hun websitebezoekers te begrijpen. Het biedt waardevolle data die leidt tot betere besluitvorming, zoals populaire pagina’s, bezoekersaantallen en verblijfsduur. Recentelijk introduceerde Google de nieuwste versie van dit instrument: Google Analytics 4. In dit artikel ontdekken we wat Google Analytics 4 inhoudt en waarom het van belang is voor jouw bedrijf.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de meest recente versie van dit analytische platform en verschilt op verschillende vlakken van eerdere edities. In tegenstelling tot Universal Analytics, de vorige versie, maakt Google Analytics 4 gebruik van een nieuw datamodel dat gebeurtenissen en parameters benut om gebruikersinteracties te meten, in plaats van paginaweergaven. Hierdoor krijg je met Google Analytics 4 diepere inzichten in het gedrag van je websitebezoekers dan ooit tevoren.

Wat is Google Analytics 4 en wat zijn de voordelen

Belangrijkste kenmerken en voordelen van Google Analytics 4

Google Analytics 4 biedt diverse belangrijke kenmerken en voordelen:

  • Meer inzicht in gebruikersgedrag: Vergeleken met eerdere versies verschaft Google Analytics 4 diepgaandere inzichten in het gedrag van je websitebezoekers. Het datamodel maakt het mogelijk om gebruikersinteracties te meten en te volgen, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. In een wereld waarin gebruikers vaak meerdere apparaten gebruiken om websites te bezoeken, is dit bijzonder waardevol.
  • Nieuwe integraties: Google Analytics 4 is beter geïntegreerd met andere Google-producten, zoals Google Ads en Google Tag Manager. Hierdoor kun je beter begrijpen hoe je marketinginspanningen bijdragen aan je bedrijfsdoelen.
  • Geavanceerde functies: Google Analytics 4 biedt meer geavanceerde mogelijkheden dan eerdere versies, waaronder machine learning. Hierdoor kun je diepere inzichten verkrijgen in het gedrag van je websitebezoekers en betere beslissingen nemen op basis van deze data.

Google Analytics 4 implementeren en belangrijke metingen & rapporten binnen GA4

Google Analytics 4 implementeren

Het implementeren van Google Analytics 4 is relatief eenvoudig. Je hoeft slechts een nieuw Google Analytics 4-property aan te maken in je Google Analytics-account en de bijbehorende tracking-code op je website te implementeren. Google Analytics 4 maakt gebruik van een nieuwe tracking-code die afwijkt van de code die wordt gebruikt voor Universal Analytics. Het is essentieel om de juiste tracking-code te gebruiken om ervoor te zorgen dat je data correct wordt bijgehouden.

Belangrijke rapporten en metingen in Google Analytics 4

Google Analytics 4 biedt diverse belangrijke rapporten en metingen, waaronder:

  • Gebeurtenissen: In Google Analytics 4 zijn gebeurtenissen de belangrijkste manier om gebruikersinteracties bij te houden. Dit omvat acties die gebruikers op je website uitvoeren, zoals het klikken op een knop of het invullen van een formulier.
  • Conversies: Conversies zijn het voornaamste doel van je website in Google Analytics 4. Ze worden bijgehouden door een specifieke gebeurtenis in te stellen als een conversie, bijvoorbeeld een aankoop of het invullen van een contactformulier.
  • Engagement:Engagement meet hoe betrokken gebruikers zijn bij je website op basis van de tijd die ze er doorbrengen en het aantal bezochte pagina’s.
  • Demografische gegevens: Met Google Analytics 4 kun je demografische gegevens van je websitebezoekers bijhouden, zoals leeftijd en geslacht. Dit biedt waardevolle inzichten over je doelgroep en helpt je om je marketinginspanningen gerichter te maken.

Waarom overstappen op Google Analytics 4?

Er zijn diverse redenen om over te stappen op Google Analytics 4:

  • Toekomstbestendig: Google Analytics 4 is gebaseerd op een nieuw datamodel dat beter geschikt is voor de moderne manier waarop gebruikers websites gebruiken. Bovendien wordt Universal Analytics sinds 1 juli 2023 niet langer ondersteund.
  • Meer inzicht in gebruikersgedrag: Met Google Analytics 4 krijg je diepere inzichten in het gedrag van je websitebezoekers, wat waardevolle inzichten oplevert om je website te verbeteren en betere beslissingen te nemen op basis van data.
  • Beter geïntegreerd met andere Google-producten: Google Analytics 4 is beter geïntegreerd met andere Google-producten, zoals Google Ads en Google Tag Manager. Dit leidt tot betere inzichten in hoe je marketinginspanningen bijdragen aan je bedrijfsdoelen.

Overstappen of starten met Google Analytics 4

Conclusie

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van het analytische platform en biedt diverse voordelen ten opzichte van eerdere versies. Het nieuwe datamodel biedt diepgaandere inzichten in het gedrag van websitebezoekers en sluit beter aan op de moderne gebruikerservaring. Door over te stappen op Google Analytics 4, kun je waardevolle inzichten verwerven voor je bedrijf en profiteren van de voordelen die het te bieden heeft.

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start