Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Google Medic update

Inhoudsopgave

De Google Medic update

De Google Medic update, uitgebracht in augustus 2018 en was een belangrijke algoritme-update die de rankings van websites verlaagde die scoorden op “Your Money or Your Life” (YMYL) zoekwoorden.

YMYL is de term die Google gebruikt om zoekwoorden te beschrijven die van invloed kunnen zijn op de gezondheid, veiligheid en financiën van een persoon.

De Google update was gericht op websites die scoorden op YMYL-zoekwoorden, maar lage E-E-A-T-signalen hadden. E-E-A-T staat voor Expertise, Ervaring, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Zoals verwacht had de update invloed op websites die vooral actief waren in de branches met een medische, juridische of financiële sfeer.

De update had betrof niet alleen bovenstaande branches maar had ook gevolgen voor nieuws-, e-commerce- en openbare informatiesites. De bijnaam “Medic Update” komt voort uit het feit dat veel getroffen websites medische sites waren.

Waarom voerde Google de Medic Update door?

Google voert voortdurend updates door om de kwaliteit en relevantie van zoekresultaten voor gebruikers te verbeteren. De Medic update was specifiek gericht op het verbeteren van de rankings van websites met hoogwaardige, gezaghebbende content over medische en gezondheid gerelateerde onderwerpen.

Google wilde ervoor zorgen dat gebruikers nauwkeurige en betrouwbare informatie kregen bij het zoeken naar deze gevoelige onderwerpen. Websites met sterke E-E-A-T-signalen, zoals die geschreven door medische experts of gepubliceerd door gerenommeerde organisaties, werden beloond met hogere rankings.

Aan de andere kant werden websites met inhoud van lage kwaliteit of twijfelachtige expertise naar beneden geduwd in de zoekresultaten. Dit was bedoeld om gebruikers te beschermen tegen potentieel schadelijke of misleidende informatie.

Hoe werden websites beïnvloed door de Medic Update?

De impact van de update varieerde sterk, afhankelijk van de niche en kwaliteit van de website. Over het algemeen ondervonden websites in de medische, gezondheids- en wellness-sector de grootste verschuivingen in rankings.

Websites die aanzienlijk daalden in rankings hadden vaak een of meer van de volgende kenmerken:

 • Dunne of oppervlakkige content
 • Gebrek aan expertise of autoriteit van de auteur
 • Overmatig gebruik van advertenties of affiliate links
 • Slechte gebruikerservaring

Websites die hun rankings zagen verbeteren, vertoonden daarentegen vaak deze kwaliteiten:

 • Diepgaande, goed onderzochte content
 • Auteurs met aantoonbare expertise en geloofwaardigheid
 • Sterke reputatie en gezag binnen hun niche
 • Gebruiksvriendelijk ontwerp en navigatie

Het is belangrijk op te merken dat de Medic Update deel uitmaakte van de voortdurende inspanningen van Google om hoogwaardige content te belonen. Websites die zich richtten op het leveren van waarde aan gebruikers, in plaats van het manipuleren van rankings, hadden de beste kans om op lange termijn te slagen.

Hoe konden getroffen websites herstellen?

Voor websites die negatief werden beïnvloed door de Medic Update, was de weg naar herstel gericht op het verbeteren van de algehele kwaliteit en E-E-A-T van de site. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je website te herstellen van een Google update:

 • Evalueer de kwaliteit en diepgang van je content. Is het grondig, nauwkeurig en waardevol voor gebruikers? Werk dunne of verouderde content bij of verwijder deze.
 • Toon de expertise en geloofwaardigheid van je auteurs aan. Voeg auteurs-bio’s en referenties toe om hun kwalificaties te benadrukken. Overweeg het werven van gerenommeerde experts om voor je site te schrijven.
 • Versterk je reputatie en autoriteit. Bouw hoogwaardige backlinks op van gerespecteerde websites binnen je niche. Promoot positieve vermeldingen en recensies van je merk.
 • Verbeter de gebruikerservaring. Zorg voor een schoon, gebruiksvriendelijk websiteontwerp met duidelijke navigatie. Optimaliseer voor snelheid en mobiele responsiviteit.
 • Wees transparant en betrouwbaar. Geef duidelijke informatie over je bedrijf, beleid en auteurs. Vermijd misleidende claims of overdreven taalgebruik.

Het algoritme van Google blijft evolueren, dus het is cruciaal om je te concentreren op het consequent leveren van hoogwaardige, waardevolle content voor je doelgroep. Door E-E-A-T als leidraad te nemen, kunnen websites floreren op de lange termijn, ongeacht toekomstige updates.

Belangrijkste lessen die we hebben geleerd van deze update

De Medic Update benadrukte het belang van E-E-A-T in de ogen van Google, vooral voor YMYL-onderwerpen. Websites moeten streven naar het demonstreren van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid als ze hoog willen scoren op deze competitieve zoekwoorden.

Inhoudskwaliteit blijft koning. Google geeft de voorkeur aan diepgaande, goed onderzochte content die waarde biedt aan gebruikers. Websites moeten prioriteit geven aan het maken van uitstekende content boven twijfelachtige SEO-tactieken.

Een sterke reputatie en merk zijn essentieel. Websites met positieve recensies, vermeldingen in de media en hoogwaardige backlinks worden gezien als autoritair en betrouwbaar. Het opbouwen van je merkidentiteit kan helpen je rankings te beschermen tegen toekomstige updates.

Gebruikerservaring is een belangrijke rankingfactor. Websites met een schoon ontwerp, duidelijke navigatie en snelle laadtijden hebben een voordeel. Zorg ervoor dat je site gebruiksvriendelijk is op zowel desktop als mobiel.

Transparantie en verantwoording zijn cruciaal. Websites moeten open en eerlijk zijn over wie ze zijn, wat ze doen en wie hun content schrijft. Misleidende of overdreven claims kunnen je rankings en reputatie schaden.

Uiteindelijk draaide de Medic Update om het leveren van de best mogelijke en betrouwbaarste zoekresultaten voor gebruikers. Door prioriteit te geven aan kwaliteit, expertise en gebruikerservaring, kunnen websites goed blijven scoren en hun gebruikers voorzien van nuttige informatie. Hoewel algoritme-updates op korte termijn uitdagend kunnen zijn, zullen websites die zich richten op het leveren van echte waarde op de lange termijn succes behalen.

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start