Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over RankBrain

Inhoudsopgave

Google Rankbrain zorgt voor een beter begrip in relevantie

Google RankBrain is een onderdeel van het algemene Hummingbird algoritme dat machine learning gebruikt om de meest relevante zoekresultaten te bepalen. Het werd in 2015 geïntroduceerd en is inmiddels de op twee na belangrijkste factor voor het rangschikken van webpagina’s.

Het werd in eerste instantie gebruikt om de 15% aan zoekopdrachten te verwerken die het systeem nog nooit eerder was tegengekomen. Vanaf 2016 werd RankBrain toegepast op alle zoekopdrachten.

Hoe werkt RankBrain?

RankBrain is een zelflerende kunstmatige intelligentie die patronen herkent in zoekopdrachten om de bedoeling van de zoeker beter te begrijpen. Het leert van historische data om nieuwe, complexe zoekopdrachten te interpreteren en de meest relevante resultaten te tonen.

Google voedt RankBrain eerst met gegevens uit verschillende bronnen. Vervolgens berekent en leert het algoritme zelf om signalen te koppelen aan resultaten en de rangschikking te optimaliseren. Zo kan RankBrain bijvoorbeeld realiseren dat een vraag zoals “favoriet voor het komende wk voetbal” vaak verwijst naar het team dat door experts en bookmakers het hoogst wordt ingeschat om het aanstaande FIFA Wereldkampioenschap te winnen.

Wat is het belang van RankBrain?

RankBrain is cruciaal omdat Google dagelijks miljoenen nieuwe, complexe zoekopdrachten krijgt die het systeem nog nooit eerder heeft gezien. Dankzij machine learning kan Google deze zoekopdrachten beter interpreteren en de juiste resultaten tonen, in plaats van alleen te vertrouwen op exacte woordovereenkomsten.

Bovendien houdt RankBrain rekening met signalen als de locatie van de zoeker en de recentheid van de inhoud om de intentie nauwkeuriger te bepalen. Het algoritme blijft continu leren en zich verbeteren.

Gevolgen voor SEO

De komst van RankBrain betekent ook een verschuiving in de aanpak van zoekmachineoptimalisatie:

Relevantie is belangrijker dan exacte woordovereenkomsten

We zien dat bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) de exacte woordovereenkomst al een tijd niet meer zo belangrijk is als voorheen. Relevantie is en wordt steeds belangrijker. Dat zien we ook bij zoekmachines zoals Google die met updates zoals RankBrain geavanceerdere algoritmes gebruiken om de intentie achter een zoekopdracht te begrijpen, in plaats van alleen te zoeken naar specifieke woorden of zinnen die letterlijk in de zoekopdracht voorkomen.

Dit betekent dat de inhoud van een website of pagina niet alleen de exacte zoektermen hoeft te bevatten waarop een gebruiker heeft gezocht, maar vooral relevant moet zijn voor de onderliggende vraag of behoefte van de gebruiker.

Voorbeeld: Stel, iemand zoekt op Google met de term “beste manier om koffie te zetten”. In het verleden zou Google pagina’s hebben getoond die exact deze woorden bevatten, mogelijk leidend tot resultaten die simpelweg deze specifieke zin herhalen zonder daadwerkelijk nuttige informatie te bieden. Onder andere dankzij RankBrain zal Google proberen de intentie achter de zoekopdracht te begrijpen, namelijk dat de gebruiker op zoek is naar methoden of technieken voor het zetten van kwalitatief goede koffie. Dus, in plaats van zich strikt te richten op pagina’s die de exacte zoekterm gebruiken, zal Google pagina’s voorrang geven die daadwerkelijk informatief en nuttig zijn voor de gebruiker, zoals gedetailleerde gidsen over verschillende koffiezetmethoden, zelfs als deze niet exact de zoekterm “beste manier om koffie te zetten” gebruiken.

Dit leidt tot een meer bevredigende zoekervaring voor de gebruiker, omdat de resultaten meer gericht zijn op het beantwoorden van de vraag of het oplossen van het probleem achter de zoekopdracht.

Een zoekterm per pagina is achterhaald

Bij het optimaliseren van een webpagina voor zoekmachines is het belangrijk om niet alleen te focussen op één enkele zoekterm, maar ook op zoektermen die hiermee verband houden. Dit komt doordat zoekmachines met updates zoals RankBrain steeds slimmer worden in het begrijpen van de context en de intentie achter zoekopdrachten.

Door een pagina te optimaliseren voor een breed scala aan gerelateerde zoektermen, kan de pagina als relevanter en waardevoller worden beschouwd voor een breder publiek. Dit vergroot de kans dat de pagina hoger scoort in de zoekresultaten voor diverse zoekopdrachten.

Bovendien helpt het richten op een reeks gerelateerde zoektermen om een meer omvattende en diepgaande inhoud te creëren. Net zoals een uitgebreide gids over het planten van een moestuin meer waarde biedt dan afzonderlijke pagina’s voor elk type groente, biedt een pagina die verschillende aspecten van een onderwerp behandelt een rijker en vollediger beeld.

Dit trekt niet alleen meer bezoekers aan, maar zorgt er ook voor dat bezoekers langer op de pagina blijven omdat ze meer relevante informatie vinden. Dit gedrag wordt door zoekmachines geïnterpreteerd als een teken van kwaliteit en relevantie, wat de positie van de pagina in de zoekresultaten verder kan verbeteren.

Daarnaast zorgt het optimaliseren voor gerelateerde zoektermen ervoor dat een pagina kan verschijnen in de zoekresultaten voor zoekopdrachten die misschien niet exact overeenkomen met de primaire zoekterm, maar wel relevant zijn. Dit vergroot de zichtbaarheid van de pagina en trekt een breder publiek aan, wat uiteindelijk kan leiden tot meer verkeer naar de website.

Samengevat, door niet alleen te focussen op één zoekterm, maar ook op zoektermen die verband houden met het hoofdonderwerp, kan een webpagina een breder en relevanter publiek aanspreken. Dit leidt niet alleen tot betere zoekmachine rankings, maar ook tot een rijkere en meer waardevolle ervaring voor de bezoeker.

Bouw een reputatie op voor een bepaald type inhoud

Een reputatie opbouwen voor een bepaald type inhoud binnen Google betekent dat een website erkend wordt als een autoriteit of betrouwbare bron voor specifieke onderwerpen of kenmerken, zoals actuele informatie of uitgebreide analyses.

Dit wordt bereikt door consistent hoogwaardige en relevante inhoud te leveren die voldoet aan de behoeften van gebruikers die op zoek zijn naar dat specifieke type informatie.

Naarmate een website meer erkenning krijgt van zowel gebruikers als Google, zal deze hoger ranken in de zoekresultaten voor gerelateerde zoekopdrachten, wat leidt tot een versterking van de reputatie en zichtbaarheid online.

Hoewel RankBrain een grote verandering betekent, blijven traditionele SEO-factoren van groot belang. RankBrain is een aanvulling op het bestaande algoritme en geen volledige vervanging.

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start