Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Google FRED update

Inhoudsopgave

De Google ‘Fred’ update – het einde van lage kwaliteit advertentiewebsites

In maart 2017 werden we ook weer opgeschrikt door een nieuwe Google-update: de Fred Update. Deze update had een enorme impact op veel websites, waarbij sommige sites tot wel 90% van hun organische verkeer verloren. Van duizend bezoekers terug naar honderd bezoekers in een dag, de klap voor veel mensen was dan ook groot.

Maar wat was het doel van deze update en hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw website niet wordt getroffen? In dit artikel geven we meer inzicht in de Fred update en geven we tips om de gevolgen in de toekomst te voorkomen.

Wat is de Fred Update?

De Fred Update is een algoritme-update van Google die zich richt op websites met dunne, lage kwaliteit content en agressieve advertentietechnieken. Het doel van de update is om de algehele kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren door dit soort websites lager te laten ranken of zelfs helemaal te verwijderen uit de zoekresultaten. Als ik er nu op terugkijk was dit natuurlijk super. Het gaf de kans voor de websites die kwaliteit bieden eindelijk de kans om hogerop te komen.

Welke websites werden het hardst getroffen? Uit onderzoek van SEO-experts zoals Barry Schwartz blijkt dat vooral de volgende typen websites het hardst werden geraakt door de Fred Update:

 • Websites met veel advertenties en weinig waardevolle content
 • Websites die deelnemen aan linkschema’s of andere black hat SEO-technieken
 • Websites met dunne, gekopieerde of geautomatiseerd gegenereerde lage kwaliteit content
 • Affiliate-websites die voornamelijk gericht zijn op het genereren van commissie-inkomsten

Hoe herken je of jouw website is getroffen?

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat jouw website is getroffen door de Fred update:

 • Een plotselinge daling in organisch verkeer en rankings
 • Een afname in het aantal backlinks naar jouw website
 • Lagere rankings voor specifieke zoekwoorden
 • Meer 404-fouten en verbroken links op je website

Als je een of meerdere van deze signalen opmerkt, is het verstandig om direct actie te ondernemen.

Hoe kun je zorgen dat Google je weer gaat waarderen na de Fred update?

Het herstellen van de negatieve gevolgen van de update kan een flinke uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Het zijn eigenlijk net zoals altijd bijna dezelfde stappen:

 • Identificeer het probleem: Gebruik tools zoals Google Analytics en Search Console om precies te achterhalen welke pagina’s en zoekwoorden zijn getroffen.
 • Verbeter je content: Focus op het creëren van unieke, waardevolle content die inspeelt op de behoeften en vragen van je doelgroep. Verwijder of verbeter dunne, gekopieerde content.
 • Optimaliseer voor gebruikerservaring: Zorg voor een snelle laadtijd, goede mobiele bruikbaarheid en een intuïtieve navigatie. Beperk het aantal advertenties en pop-ups.
 • Bouw kwalitatieve backlinks op: Investeer in het verkrijgen van natuurlijke, relevante backlinks van autoritaire websites binnen jouw niche.
 • Vermijd black hat technieken: Gebruik geen geautomatiseerde tools voor het genereren van content of links. Houd je altijd aan de richtlijnen van Google.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je resultaten ziet, maar geef niet op. Blijf consistente, hoogwaardige content publiceren en je zult op den duur worden beloond.

Tips om de gevolgen van de Fred update te voorkomen

Natuurlijk is het nog beter om te voorkomen dat je website überhaupt wordt getroffen door een update. Hier zijn enkele tips om te zorgen dat Google je website gaat en blijft waarderen:

 • Focus op het leveren van echte waarde aan je bezoekers
 • Publiceer regelmatig nieuwe, unieke content
 • Houd het aantal advertenties binnen de perken (mocht je hiermee werken)
 • Vermijd het deelnemen aan linkschema’s of het kopen van links
 • Optimaliseer je website voor een uitstekende gebruikerservaring
 • Monitor je website regelmatig op technische problemen of verdachte links

Door deze richtlijnen te volgen, verklein je de kans dat je website wordt getroffen door toekomstige algoritme-updates van Google.

Hoe verhoudt de update zich tot andere updates?

De Fred update is slechts één van de vele updates die Google door de jaren heen heeft uitgerold. Andere bekende updates zijn Panda (gericht op lage kwaliteit content), Penguin (gericht op spammy linkprofielen) en Hummingbird (gericht op semantisch zoeken).
Hoewel elke update zijn eigen specifieke focus heeft, is het uiteindelijke doel hetzelfde: het verbeteren van de kwaliteit en relevantie van de zoekresultaten voor gebruikers. De Fred update onderscheidt zich door zijn focus op websites die inkomsten genereren ten koste van gebruikerswaarde.

In tegenstelling tot Panda en Penguin, die een aantal jaar eerder werden gelanceerd, is de Fred update een stukje recenter. Dit betekent dat de huidige algoritmes van Google nog effectiever zijn geworden in het identificeren en bestraffen van websites die de richtlijnen overtreden.

Tools en bronnen om de Google updates te begrijpen

Als je meer wilt weten over de impact van de Google updates op jouw website, zijn er diverse tools en bronnen beschikbaar:

 • Google Search Console: Hiermee kun je de gezondheid van je website monitoren en eventuele problemen identificeren.
 • SEMrush, Ahrefs en SEranking: Deze betaalde tools bieden uitgebreide SEO-analyses en inzichten in het verkeer en de rankings van je website.
 • Google’s basisbeginselen voor Google zoeken: Hier vind je gedetailleerde informatie over wat Google beschouwt als hoogwaardige content en hoe je penalty’s kunt voorkomen. Bekijk Google’s richtlijnen
 • SEO-blogs en -communities: Lees de ervaringen en adviezen van andere website-eigenaren en SEO-experts op populaire websites zoals: Search Engine Roundtable en Search Engine Land

Door deze tools en bronnen te raadplegen, krijg je een beter begrip van de Google updates en kun je op de juiste informatie beslissen hoe je je website verder gaat optimaliseren.

Conclusie

De Fred update (2017) van Google heeft een grote impact gehad op veel websites. Als website eigenaar doe je er goed aan om de kwaliteit en gebruikerservaring van je website kritisch te bekijken en dit ook in de toekomst te blijven doen.

Door je te richten op het leveren van waardevolle content, het vermijden van agressieve advertentietechnieken en het volgen van de richtlijnen van Google, kun je de negatieve gevolgen van de Google updates voorkomen of herstellen.

Onthoud dat SEO een voortdurend proces is en dat er altijd nieuwe updates en uitdagingen zullen zijn. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, wees bereid om je strategie aan te passen en heb geduld. Met de juiste aanpak zal je website uiteindelijk sterker en weerbaarder worden tegen toekomstige algoritme-updates.

Delen
Delen
Delen
Delen
Picture of WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start