Inhoudsopgave

Wat is WordPress, een korte uitleg voor beginners

Inhoudsopgave

Wat is WordPress?

Je hebt er vast wel een keer van gehoord, WordPress. Maar wat is WordPress nu precies? Het is een CMS (content management systeem) waarmee je een blog, website of webshop mee kunt opzetten en beheren.

Het mooiste is nog wel dat technische kennis geen vereiste is, tenminste dat is het ideaal plaatje. Het marktaandeel van WordPress is op moment van schrijven al meer dan 40% van alle websites op het internet. Onder de CMS systemen is het marktaandeel 65%! Wil je wat meer inzicht in deze statistieken? Op de website van Kinsta lees je alles over het marktaandeel van WordPress door de jaren heen.

WordPress is gratis

WordPress is een open source systeem, dit houdt in dat iedereen gratis de code kan bekijken en aanpassen. Om WordPress zelf te gebruiken kun je deze downloaden via WordPress.org. Het voordeel van een open source systeem zeker bij WordPress is het feit dat er een ontzettend grote community is aan particulieren, professionals en deskundigen die je kunnen ondersteunen. Daarnaast kun je ook honderdduizenden plugins vinden om je website te voorzien van extra functionaliteiten.

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress biedt naast de .org versie ook een .com versie. Via WordPress.com kun je dus gratis een website starten. Echter ben je hier wel beperkt tot de mogelijkheden. Wil je meer functies dan betaal je hier een bedrag per maand voor. Dit systeem kun je dus een beetje vergelijken met bijvoorbeeld Wix. Zelf raden we dan ook altijd de WordPress.org versie aan die je bij een zelf gekozen hosting kunt plaatsen en naar eigen inzicht kunt uitbreiden en aanpassen.

De geschiedenis van WordPress

De allereerste basis van WordPress ligt eigenlijk bij een Franse programmeur die startte met een blogprogramma genaamd b2 in 2001. Na een jaar zag hij er geen toekomst meer in maar in 2003 gebruikte Matt Mullenweg dat hij op basis van b2 een ander blogplatform wilde creëren.

Samen met Mike Little ging Matt aan de slag en zo ontstond WordPress. De eerste versie werd in mei 2003 gelanceerd. Inmiddels zijn we jaren verder en is het ontwikkeld tot een systeem waar complete websites en webshops mee gebouwd kunnen worden. Inmiddels is Automattic (het bedrijf achter WordPress) gegroeid met honderden werknemers wereldwijd die dagelijks WordPress blijven verbeteren.

Zonder technische kennis je website bouwen?

WordPress wordt dan ook vaak gepromoot als het platform waar je zonder technische kennis een website mee kunt bouwen. Zelf zijn we het daar niet helemaal mee eens. WordPress is namelijk een prachtig systeem om je website, blog of shop te kunnen beheren.

Echter wanneer je met een slechte basis start zijn problemen onvermijdelijk. Want door de immense populariteit is er heel veel aanbod in thema’s en plugins maar ook een goede hosting zijn belangrijk. Ik raad je aan om alvast een keer de WordPress termen door te nemen voor een nog beter begrip van WordPress en alles wat er mee te maken heeft.

Helaas zitten er ook plugins en thema’s bij maar ook hosting bedrijven die niet altijd goed in elkaar zitten. Hierdoor kan je problemen ervaren of je site kan zelfs crashen.

WordPress plugins

Je hebt het woord plugins al een paar keer voorbij zien komen, maar we zullen je kort uitleggen wat dit zijn. Plugins zijn in de basis een verlengstuk die je functionaliteit kan uitbreiden. WordPress is in de basis zonder plugins een blogplatform.

Stel je wilt hier een webshop van maken. In dat geval moet je producten kunnen aanmaken en een bezoeker moet deze producten kunnen kopen en afrekenen. Hiervoor kan je de plugin Woocommerce toevoegen. Dit is de bekendste e-commerce plugin om binnen WordPress een webshop te realiseren.

Nieuwsgierig naar welke plugins er zijn? Via de plugins sectie van WordPress.org heb je toegang tot bijna 60.000 plugins.

WordPress thema’s

Standaard bevat een nieuwe geïnstalleerde WordPress omgeving niet veel styling. Door middel van een thema krijg je diverse verschillende basisstijlen en hiermee wordt ook vaak de lay-out en de structuur van je website bepaald.

Nieuwsgierig naar welke thema’s er zijn? In de thema sectie heb je toegang tot bijna 10.000 verschillende thema’s.

WordPress editor of pagebuilder

WordPress zelf bevat zelf de nieuwe Gutenberg Editor (hier kun je deze uitproberen). Zeer fijn voor blogberichten op te maken. Echter voor een complete website te bouwen maken wij altijd gebruik van Elementor. Een zeer fijne en de meest populaire pagebuilder om een top website mee te bouwen.

Voor wie is WordPress geschikt?

Wie gebruikt WordPress? Het is een logische vraag, want er zijn nog genoeg mensen die twijfelen of de capaciteiten van wat ooit een blogplatform was goed genoeg is voor een complete website of webshop te draaien.

We kunnen je vertellen dat je je daar vrijwel zeker geen zorgen over hoeft te maken. Onze website draait bijvoorbeeld op WordPress evenals al onze klantenwebsites die je in ons portfolio kan terugvinden.

Maar we snappen dat je wel wat overtuigender bewijs wilt dan onze websites natuurlijk ;)

Hieronder een aantal websites die ook gebruik maken van WordPress als basis:

Je kan er eigenlijk wel van uitgaan dat je dagelijks op een of meerdere WordPress websites terecht bent gekomen. Met een marktaandeel van meer dan 40% is dat natuurlijk niet zo gek.

Wat zijn de voordelen om WordPress te gebruiken?

WordPress is niet voor het niets het meest populaire CMS systeem ter wereld. Het biedt namelijk samengevat de volgende voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk beheersysteem
  • Passend voor elke stijl
  • Groot aantal plugins beschikbaar
  • Geschikt voor responsive layout
  • Grote hulpvaardige community

Meer lezen over de voordelen? Lees dan onze blog “de voordelen van WordPress”.

Dus, wat is WordPress?

  • WordPress is het populairste en snelst groeiende CMS in de wereld.
  • Het heeft een marktaandeel van meer dan 40% met betrekking tot websites wereldwijd.
  • Geschikt voor blogs, websites en webshops.
  • Biedt veel aanpassingsmogelijkheden om te voldoen aan jouw stijl en wensen.
  • Geschikt voor mobiele apparaten.
  • Functies kunnen uitgebreid worden door middel van code of plugins.
Delen
Delen
Delen
Delen
Foto van WebBuddies

WebBuddies

Wij van WebBuddies zijn er om jou op weg te helpen en jou te helpen groeien met je onderneming. We gaan samen het avontuur aan en brengen jouw onderneming naar een hoger niveau. Zo realiseren we websites volgens de laatste trends en ontwikkelingen, maar ook voor grafisch ontwerp draaien we onze hand niet om. Via onze blogs, e-books, video’s en mailings houden we je hiervan graag op de hoogte, zodat ook jij up to date bent.

Anderen bekeken ook...

Vakantie WebBuddies

Wij zijn even offline

In verband met onze vakantie zijn we gesloten van 15 t/m 30 juni. Vanaf 3 juli staan we weer voor je klaar! Contact aanvragen en offerte aanvragen zullen vanaf 3 juli weer opgepakt worden.

Gratis hoger scoren in Google?

Dat wil jij toch ook?
Vraag het e-book nu gratis aan!

E-book hoger scoren in Google en meer gratis bezoekers ontvangen

Scoor hoger in Google

Concrete tips voor een goede start